Съвместен екип на „Майчин дом“ и Военномедицинска академия (ВМА) е извършил успешно роботизирана онкологична операция с висока степен на сложност.

 

Чрез операцията, която е извършена в „Майчин дом“, е отстранен злокачествен тумор на матката на пациентка.


 

Ендоскопската операция е проведена от проф. д-р Иван Костов, негови асистенти и хирургичен екип на ВМА, воден от доц. д-р Ивелин Такоров.

 

Хирургичната интервенция е проведена изцяло ендоскопски (безкръвно) чрез робота Da Vinci, което позволява минимална загуба на кръв и травма за пациентката.

 

Използван е и най-модерният съвременен метод за оценка на стадия на заболяването чрез инжектиране на имунофлуоресцентно багрило, което помага да се разкрият лимфните възли с метастази и разсейки.

 

Това е върхова технология, която се използва във водещите гинекологични клиники по света, съобщават от "Майчин дом".

 

Университетската болница въведе роботизираната хирургична система Da Vinci в средата на 2019-та година.

 

Това е най-съвременната технология за безкръвни операции в света, като болницата разполага с най-новия модел на робота Da Vinci Х.

 

Инвестицията за закупуването му е на стойност 6 млн. лв. и е финансирана съвместно от Майчин дом, Министерството на здравеопазването и Медицински университет – София.

 

Освен надеждност и оптимална точност, операциите с Da Vinci X позволяват и много по-прецизна хирургична работа и бързо възстановяване на пациентите.

 

Достъпът се осъществява лапароскопски (без разрез), a интервенцията е бърза и щадяща поради значително по-ниската кръвозагуба. За прилагането на роботизирана хирургия е необходима солидна подготовка на медицинските специалисти.

 

За разлика от операциите от отворен тип, роботизираната хирургия позволява по-лесно и бързо възстановяване, като оперираните са в състояние да се върнат към обичайния си начин на живот в рамките на няколко дни след манипулацията.

 

Хирургичният робот Da Vinci е подходящ най-вече за операции в областта на онкогинекологията и урогинекологията. 

 

Броят на хирургичните системи Da Vinci по света е близо 5000, от които повече от половината са в САЩ.