Първият в България роботизиран апарат за UV-дезинфекция срещу ковид-19 бе монтиран в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив.

 

Най-голямото лечебно заведение в страната за момента е единственото у нас, което получава безмъзмездно от Европейската комисия апаратура за осигуряване на стерилна среда.


 

Роботизираният апарат на компанията „UVD Robots“ от Дания е сертифициран с EPA, ISO, CE marking. Европейската комисия е поръчала 200 такива дезинфекционни робота за страните от ЕС. До момента са доставени над 100 в лечебни заведения в 25 държави членки на ЕС.

 

На официалната церемония присъстваха ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов, г-жа Вася Иванова от Посолството на Кралство Дания в България, д-р Лидия Стойкова-Чорбанова – началник на кабинета в Министерство на здравеопазването, зам.-директорите на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив доц. Момчил Мавров и проф. д-р Иван Дечев, Андре Сондергард – вицепрезидент на „UVD robots“, генералният продуктов мениджър на „UVD robots“ Михаил Михалев, Момчил Кръстев – изпълнителен директор на Archventure Partners.

 

Ръководителят на Представителството на ЕК в България Цветан Кюланов уточни, че болниците в ЕС, които лекуват пациенти с ковид-19, все още могат да кандидатстват, за да получат робот за дезинфекция, като попълнят онлайн формуляр.

 

„В тази пандемична обстановка предоставената дезинфекцираща апаратура ще бъде от голяма полза за нашата клиника, особено при септичните състояния и критичните случаи“, каза началникът на КАИЛ проф. д-р Чавдар Стефанов.

 

Роботът се управлява дистанционно, като по време на процеса на дезинфекция в помещението не присъстват пациенти и персонал. Клинични изследвания доказват, че унищожава вируси, бактерии и други микроорганизми с ефективност над 99,99%, създавайки стерилна среда.

 

Апаратът има капацитет да дезинфекцира помещения с размери от 2 до 2 хил. кв. метра между 10 и 150 минути. С едно зареждане роботът може да почисти въздуха в 18 помещения.

 

В бюджета на ЕС са заделени общо 12 млн. евро за закупуване на поне 200 робота в лечебни заведения, които са на първа линия в борбата с пандемията от ковид-19. Средствата са по линия на Инструмента за спешна подкрепа, а устройствата се доставят от датската компания „UVD robots“, която спечели търга за спешна поръчка.

 

Роботите могат да дезинфекцират за 15 минути стандартен размер стая за пациенти с помощта на ултравиолетова светлина. С едно зареждане машините могат да дезинфекцират над 18 помещения. Дезинфекцията се осъществява без човешка намеса, като по този начин се предпазва здравето на персонала в лечебните заведения.

 

Очаква се през следващите седмици още болници в България да получат роботи за дезинфекция, дарени от Европейската комисия.