Нова модерна линейка дариха Рицарите на Малта на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. На специална церемония днес, пред централния вход на спешната болница, Велик Приорат България на Суверенен Орден на Св. Йоан от Йерусалим, Рицари на Малта дари ключовете за автомобила на ръководството на „Пирогов“.


„Парамедицинският автомобил е изключително полезен за дейността на лечебното заведение, тъй като ще позволява да се постигне по-бързо и адекватно реагиране в спешни ситуации, касаещи пряко живота и здравето на пациентите на „Пирогов”. Благодарение на автомобила-линейка специалисти ще могат да стигат за по-кратко време до болницата, когато се налага да бъдат извършени операции по спешност от медици, които в момента не са на територията на лечебното заведение. Освен за това, друга съществена полза е и набавянето по спешност на кръв и кръвни продукти и транспортирането им до болницата за възможно най-кратки срокове. 


Подобен акт на дарение е от изключително значение за нас, защото той подпомага процеса на работа в динамичния темпоритъм на „Пирогов”. Изключително благодарни сме за оказаната помощ и уверявам, че ще използваме и съхраняваме много отговорно дарението. Благодаря на Велик Приорат България на Суверенен Орден на Св. Йоан от Йерусалим, Рицари на Малта!“, посочи изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” проф. д-р Асен Балтов по време на церемонията. Това е първата инициатива между двете организации, след сключения между тях меморандум за съвместно сътрудничество. Благодарение на него лекари от спешната болница ще могат да посетят Италия и да почерпят опит, а техните итлиански колеги - ще посетят спешната университетска болница на България.


Суверенният Орден на Св. Йоан от Йерусалим, Рицари на Малта е основан през 1099 г. от Жерар де Сасо Монако от Амалфи, с основни цели грижа за бедните и болните и намаляване на смъртността в света. Орденът е християнски, рицарски и международен и е директен наследник на Хоспиталиерите от Йерусалим. Има Велики Приорати и Командерии в повече от 50 страни в света и се ползва с авторитета и официалното признание на международната общност в лицето на Организацията на обединените нации.