Изключително сложна и рискова операция по отстраняване на карционм беше извършена във Военномедицинска академия (ВМА). В продължение на 12-часа съвместен екип от специалисти по „Ушни, носни и гърлени болести” и „Лицево-челюстна хирургия” оперираха 49-годишна жена с тумор на труднодостъпно място.


Пациентката потърсила помощта на проф. д-р Венцислав Цветков – ръководител на УНГ-клиниката на ВМА, след като близо година е лекувана от различни специалисти в страната, като окончателното им мнение е било, че не могат да ѝ предложат адекватно оперативно лечение.


След направен обстоен преглед от проф. Цветков и екипа му, жената е диагностицирана с карцином, обхващащ ушния канал, средното ухо, мастоида, вътрешното ухо, черепната база, темпоро-мандибуларната става, паротидната жлеза и съдово-нервния сноп на шията.Отстраняването на такъв вид тумор е крайно сложно и рисково, тъй като ангажира лицевия нерв, големите съдове на шията и близко разположените мозъчни обвивки, коментира професор Цветков. Направена е и консултация с водещия специалист в областта на лицево-челюстната хирургия доцент Николай Янев, който се ангажира за съвместна оперативна интервенция с екипите на ВМА.


В рамките на продължилата 12-часова операция туморът не само бе отстранен изцяло, но бе извършена и реконструкция на големия дефект на шията, като за целта е използвана тъкан от гръдния мускул на пациентката. В момента жената се възстановява нормално.


Сложната интервенция проф. Цветков извършва в колаборация с водещите специалисти - доц. Николай Янев, д-р Гълъбена Йорданова и д-р Александрина Малинова.


Проф. Венцислав Цветков е началник е на УНГ клиника към ВМА от 2002 г. Водещ специалист е в областта „Оториноларингология и хирургия на глава и шия” с дългогодишен опит и множество специализации в страната и чужбина. Автор е на множество публикации в български и чуждестранни научни издания. Членува в „Българско национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия”, „Софийско сдружение по оториноларингология” „Европейско дружество по ринология”, „Българско ринологично дружество”.