Глобалната инициатива Food Revolution Day се завръща и тази година. Движението създадено от енигматичния английски готвач Джейми Оливър още през 2010 г. и станало популярно вече в над 120 страни по света, се организира традиционно в дните около 15 май.


У нас събитието ще се случи за четвърти път с кампанията „Ден на революцията в храненето”, с мотото “Знам какво да ям”. В дните 15,16 и 17 май над 200 доброволци, които вече са се регистрирали в инициативата, ще организират онлайн кулинарни работилнички за деца. Това са родители, учители, собственици на заведения за хранене и детски клубове, които вярват, че днес имаме крещяща нужда от връщането на образование, свързано с храненето в училищата и то като отделна учебна дисциплина. Защото основните познания, свързани със здравословното хранене ще осигурят на децата не само здраве, но и много по-щастлив живот.


Участници има от цяла България, включително и българи, които живеят в Германия, САЩ, Швейцария. Посланиците на кампанията са ревматологът д-р Таня Андреева, общопрактикуващият лекар д-р Мирослава Досева, ендокринологът д-р Ангелина Недялкова и детският дентален лекар д-р Цвети Дучева. В „Ден на революцията в храненето” активно се включват и шеф готвачите - Елена Петрелийска и шеф Ники Красимиров, певците Маги Джанаварова и Рафаел Пашамов, кулинарните блогъри Станка Стоянова и Маги Пашова, както и представители на общинската администрация.Te ще излъчват на живо в своите социални профили, как приготвят любими здравословни рецепти, подходящи за цялото семейство.


Огранизатор на инициативата у нас и тази година е фондация „За храната”, която ще осигури специално разработени за кампанията образователни материали и рецепти, подходящи за изпълнение от деца. Доброволците ще направят демонстрация пред децата как се приготвят рецептите като използват средствата на онлайн комуникацията, а посланиците на кампанията също ще излъчват на живо как приготвят пълноценна храна в домашни условия.


България е водеща страна по брой деца с наднормено тегло и затлъстяване (според доклад на Световната здравна организация заемаме 4-то място). Здравето на децата зависи от тяхното хранене и от грижите на родители, учители, администрация. „Важно е да се погрижим за тяхното бъдеще като им покажем как с пълноценно хранене и физическа активност могат да бъдат здрави и пълноценни хора“, допълват от фондацията.