Броят на двойките, които имат репродуктивни проблеми в България, е над 145 000.


Това стана ясно на пресконференция в БТА Фондация „Искам бебе“ и Сдружение „Зачатие“. На нея представиха също резултатите от социологическо проучване, реализирано на втори етап по проект Репродуктивно здраве.


Проучването е проведено сред 1070 души, които в момента имат или са имали репродуктивни проблеми в миналото.


 

В периода 13.08 – 02.09.2013 лицата са взели участие в уеб-базирана анкетна карта, публикувана на интернет страницата на Сдружение “Зачатие” и във фейсбук страницата на Фондация “Искам бебе“.

 30,4% от хората в проучването са имали проблем в миналото. От момента на установяването му до раждането на дете са минали средно 5 години.

При 58,5% от тях това се случва след инвитро/икси процедура.

57,8% не са се възползвали от финансирането на Фонда за асистирана репродукция /ФАР/.

 

 

NEWS_MORE_BOX

 


Като най-чести причини за това хората посочват спонтанна бременност, ФАР не е съществувал или не е поемал процедурите/медикаментите, които са се наложили, самофинансиране или липса на договор между ФАР и избраната клиника.


53,6% от анкетираните имат репродуктивен проблем в момента, като мъжкият и женският фактор са почти изравнени. Средната възраст, на която двойките разбират за проблема, е 28,9 години. Тъй като изследването е проведено в интернет, осведомеността на хората е по-голяма, в сравнение с тази на национално ниво.    


Повече от 90% от хората, които в момента имат репродуктивен проблем, знаят за Фонда за асистирана репродукция, запознати са с възможностите му и биха се възползвали от финансирането му.


От проучването стана ясно още, че е обезпокоителна и цифрата на двойките, които не знаят как да разрешат своите проблеми и към кого могат да се обърнат за помощ. Неосвеодемите са между 360 000 и 500 000 души, което говори за сериозен проблем, свързан с недостатъчно информираност на населението, коментираха участниците в пресконференцията. Приблизително 30 000 души са опитали да разрешат проблема си чрез самолечение, 4 на 100 пък казват, че проблемът е чисто психологически и че не е необходима медицинска помощ.