Рекорден брой от 79 трансплантации са извършени за България от началото на годината до 15 декември. Това сочат данните на Изпълнителната агенция по трансплантация.

 

За сравнение през 2010 г. присадените органи в родните болници са били 68, през 2011 г. – 25, през 2012 г. – 19, а през миналата година – 64.

По данни на ИАТ от 22 трупни донора през тази година са извършени 44 бъбречни трансплантации, 4 сърдечни и 18 чернодробни. Трансплантациите от жив донор са 13 - дванадесет бъбречни и една чернодробна.


 

Освен това, поради липса на подходящ реципиент за трансплантация в България, страната ни е изпратила за Евротрансплант 5 органа от трупни донори.

Въпреки положителната тенденция, България продължава да бъде на едно от последните места по брой извършени трансплантации.

NEWS_MORE_BOX

 

През 2012 г. в България са извършени средно 2,6 трансплантации на 1 млн. население. За сравнение, в Хърватия например за този период са извършени 90,9 трансплантации на 1 млн. население.


На 13-ти и 14-ти декември във Велико Търново бе проведена и Национална годишна среща на лекарите-координатори по донорство и Изпълнителната агенция по трансплантация.

 

Основните теми, които бяха дискутирани, са свързани с организационните и медицински проблеми в работата на координаторите в страната, с идентификацията на потенциален донор и участието на лекарите от реанимационните клиники и отделения.


По време на Националната годишна среща на лекарите-координатори по донорство ИАТ отличи 10 лечебни заведения с най-голям успех в областта на донорството и трансплантациите.

 

Това са МБАЛ „Света Марина“ - Варна, МБАЛ „Доктор Иван Селимински“ - Сливен, МБАЛСМ Пирогов, УМБАЛ „Георги Странски“ – Плевен, МБАЛ – Бургас, МБАЛ „Токуда Болница София“, МБАЛНП „Свети Наум“ – София, МБАЛ – Русе, МБАЛ „Доктор Никола Василев“ – Кюстендил и МБАЛ „Доктор Стефан Черкезов“ - Велико Търново.