Рекламата и популяризирането на тютюневите изделия все повече ще бъдат ограничавани. През 2012 г. ще се забрани производството на играчки, предмети, закуски и лакомства във формата на цигари или други тютюневи изделия, предвижда проектът на Национална програма за ограничаване на тютюнопушенето в България за 2011-2015 г. на Министерство на здравеопазването и планът за прилагането й. За да станат факт, обаче, трябва да бъдат одобрени и от Министерски съвет.


В проекта на здравното ведомство се предвижда през 2013 г. да се забранят всички форми на пряка и непряка реклама на тютюневите изделия. Сред тези мерки са забраната за излагане на цигари или други подобни изделия, както и техни изображения в магазините и лавките.


В плана се предвижда тютюневите изделия да започнат да се продават само в специализирани магазини.От 2013 г. да се ограничи пушенето в българските филми и предавания, предвижда още проектът.


Производителите на цигари пък ще трябва да отчитат какви средства дават за реклама пред обществото, няма да могат да спонсорират и социални дейности. Сред мерките за ограничаване на тютюнопушенето е и въвеждането на забрана за слагането на допълнителни съставки за подобряване на аромата и вкуса на цигарите.


През 2012 г. ще се изготви и законодателството за въвеждане на пълната забрана за пушене на закрити обществени места. Целта е да се намали и пасивното пушене.


В плана за ограничаване на тютюнопушенето се предвижда и задържането на високи цени на цигарите у нас, както и редица дейности за популяризиране на вредата от изделията за човешкото здраве.

 

Отказът от тютюнопушене на повече българи ще намали риска за тях от над 25 заболявания, ще подобри финансовото им състояние и ще облекчи здравната система. Съгласно оценките на Световната банка цената, която плаща здравната система за здравните последствия от употребата на цигари съставлява между 0,1% и 1,1% от брутния вътрешен продукт в различните страни.


Министерство на здравеопазването напомня, че тютюнопушенето е най-значимият предотвратим фактор на редица социално-значими заболявания.


Активното тютюнопушене причинява предимно ракови заболявания - рак на белия дроб, бронхите, трахеята, устната кухина, ларинкса, фаринкса, хранопровода, носоглътката, синусите, бъбреците и уретрата, панкреаса, стомаха, пикочния мехур, кръвта и др. В резултат на тютюнопушенето, пушачите боледуват по-често от хронично обструктивна белодробна болест. Изключително уязвима от активното тютюнопушене е сърдечносъдовата система, последиците са сърдечен инфаркт, аневризма на аортата, стенокардия, атеросклеротични и периферни съдови заболявания.


Активните пушачи намаляват репродуктивните си способности, по-често и по-рано настъпва импотентност. Пушенето при бъдещите майки води до ограничаване растежа на плода, изтъняване и преждевременно отлепване на плацентата, спонтанен аборт, преждевременно раждане, ниско тегло на новороденото дете. Увеличава се риска за възникване синдрома на внезапната детска смърт.


Активните пушачи страдат още от слепота в резултат на ранно остаряване на окото, съпроводено с дегенерация на макулата и катаракта, ранно състаряване на кожата, остеопороза и фрактури, язва на стомаха, дентални проблеми и др.


Пасивното тютюнопушене причинява болести и у възрастните, и у децата. Възрастните боледуват от коронарна болест на сърцето, рак на белия дроб. Пасивното тютюнопушене причинява репродуктивни проблеми при жените и недоносеност на новороденото, респираторни проблеми (дразнене на носоглътката) и др. При децата последиците от пасивното тютюнопушене са: болест на средното ухо, синдрома на внезапната детска смърт, респираторни заболявания и др.