Пациентите с астма трябва да продължат да прилагат ежедневно назначения им контролиращ инхалаторен медикамент или назначените им курсове с орални кортикостероиди и по време на пандемията с COVID-19. Тази препоръка отправи Глобалната инициатива за астма (GINA) по повод разпространяващата се заболеваемост с новия коронавирус в цял свят.


Спирането на инхалаторните кортикостероиди често е причина за потенциално сериозно усложнение на астмата, а преустановяването на приема на оралните кортикостероиди, предписани при тежки влошавания на заболяването може да има сериозни последици за здравето на пациентите, предупреждава организацията.


От Глобалната инициатива за астма са категорични, че хроничната употреба на орални кортикостероиди се препоръчва понякога при пациенти с тежка астма и може да е опасно да се спрат изведнъж. Те съветват астматиците преди да спрат някоя от терапиите си, да се консултират с лекуващия си лекар и да следват препоръките му. Общо 334 милиона души по цял свят страдат от астма. Астмата е най-разпространеното детско хронично заболяване, като засяга 14% от децата по света и този дял нараства. Астматичните пристъпи в детска възраст са водеща причина за хоспитализации и нужда от спешна помощ. Бронхообструктивният синдром при тях протича със затруднено и учестено дишане, удължено издишване, „свирене” в гърдите.


Близо 9% от българите са диагностицирани с астма, при почти половината от тях обаче няма добър контрол. Причината е подценяването хроничния характер на заболяването, не придържане към предписаното лечение, особено след отзвучаване на симптомите, както и прекомерната употреба на облекчаващ медикамент вместо поддържащото лечение.


Астмата остава един от световните здравни проблеми, който води до животозастрашаващи пристъпи, когато не е контролирана. Доказано е, че на всеки 5 минути пациент с астматичен пристъп посещава спешен център в Европа.