След три поредни протестта педиатрите от Специализираната болница по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ дадоха срок от 10 дни на властта да изпълни исканията ми - специален статут на лечебното заведение, отпадане на лимитите при хоспитализация на деца и достойно заплащане и условия на труд. В последни дни детските лекари получиха подкрепа от Българския лекарски съюз, Българска педиатрична асоциация, неправителствени организации и много родители на малки пациенти.


В хода на събитията министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че от 1 юни ще се повишат цените на клиничните пътеки – като с приоритет ще бъдат майчиното и детско здравеопазване. За целта правителството гласува допълнителни 50 млн. лв. от бюджета, а днес зам.-министър Жени Начева се срещна и с ръководството и IT специалисти на СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ за да изчисти спорът за лимитите на финансовите средства и клиничните пътеки за децата.


В края на дискусията стана ясно, че разминаванията са технически и са породени от липсата на диалог.Зам.-министър Жени Начева припомни, че по решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) лимити на леглата на клиниките вече няма и децата се приемат по общ код, което позволява при запълнено отделение дете със същото заболяване да бъде приемано в съседно. Жени Начева допълни, че занапред болницата ще може да получава автоматично допълнитено финансиране авансово при нужда. От НЗОК беше заявено, че болницата за първото тримесечие дори има икономии, които има право да компенсира и усвои до септември. 


Пред Bulgaria ON AIR председателя на Българска педиатрична асоциация проф. Владимир Пилосов отново заяви подкрепата си за колегите от столичната болница. Той припомни, че проблемите на педиатрията са поставяни всяка година при работата по бюджета на Касата, но решение няма. И насочи вниманието към друг важен проблем - липсата на структура в Министерството на здравеопазването, която да управлява дейностите, свързани с детско здраве.

 

„В същото време от целия бюджет на НЗОК 11-12% са разходите за пациенти до 18-годишна възраст. Това не е учудващо, защото децата са по-здрави от възрастните. Така че разходът, насочен към детско здравеопазване, не е чак толкова грамаден и там могат да се търсят рационални методи за подобряване на финансирането“, посочи още той. Такова би било например увеличението на цените на клиничните пътеки - да са разделени тези, които са за деца и възрастни. Както и предложената днес от Българския лекарски съюз мярка за въвеждане на потребителска такса за деца.


„Съмнявам се, че за 10 дни може да бъде решен някакъв проблем както трябва, но за 10 дни може да се седне на масата, да се набележат нещата и да има ясна пътна карта как ще бъде изпълнявана“, категоричен бе професорът и отново подчерта, че кризата с кадрите в сферата на здравеопазването у нас е изключително сериозна. „Педиатрите, които членуват към асоциацията са 400 души. По официални данни около 1200 души в България имат специалност детски болести и педиатрия. В същото време в страната съотношението медицинска сестра – лекар е 0,9 към 1, а на всякъде по света правилото е 2 към 1“, допълни Пилософ.

 

Целият разговор по темата може да проследите във видео материала.