Промени в Закона за здравето ще разширят забраната за пушене в закрити и на някои открити обществени места. „Трябва да си дадем ясна сметка, че тези забрани не целят само опазването здравето на непушачите, целта ни е да предпазим и самите пушачи“, заяви заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова по време на кръгла маса „По-добри закони - за по-добро здраве. Подобряване на здравните политики за ограничаване на тютюнопушенето“.


Пред Puls.bg експертът от българския офис на Световната здравна организация (СЗО) д-р Михаил Околийски подчерта, че тютюнопушенето си остава един от най-големите проблеми, пред които е изправено обществото ни. „Феноменът е, че не просто сме на първо място в ЕС по тютюнопушене сред младите, а че момичетата пушат повече от момчетата. Това води до репродуктивни проблеми и така застрашаваме демографското си бъдеще. Подкрепяме опитите на Министерство на здравеопазването за по-добър контрол и по отношение на забраната за реклама на бездимни устройства и наргилетата. Компаниите хитро рекламират само устройството, без да показват самия стик с тютюн, което е некоректно. Ще държим в категорията на забранените уреди да влезнат и наргилетата защото станаха много популярни, а от изследванията на СЗО вече знаем, че пушенето им е по-вредно от обикновените цигари. Причината е, че по-дълго време си изложен на вдишване на различни газове и химически елементи, които се образуват при горенето“. 


Заместник-министър Светлана Йорданова потвърди, че СЗО е изпратила до всички законодателни органи препоръки да бъдат разширени мерките за забрана на тютюнопушенето и те са отразени в предложените изменения в Закона за здравето. В кръглата маса участие взеха и представители на Коалиция за живот без тютюнев дим, които подчертаха, че са удовлетворени от добрия диалог със здравното ведомство. „Разчитаме на неправителствените организации, академичната общност и българските лекари, за да сме сигурни, че разполагаме с независими и обективни изследвания, които да ни послужат за основа при предложенията за законодателни промени“, допълни Йорданова.