Сътрудничеството между Швейцария и България в сектор „Здравеопазване“ ще бъде разширено. Това стана ясно след среща на проф. Николай Петров с Меглена Плугчиева-Александрова, доскоро извънреден и пълномощен посланик на страната ни в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн, проф. Красимир Гигов – генерален директор на Българския Червен кръст и д-р Валентин Джонов, ръководител на Катедра „Анатомия“ към университета в Берн. 
 
Съвместната работа между наши лечебни заведения и Швейцария не само трябва да се продължи, но и да се работи за осигуряване на апаратура за българските болници чрез подкрепа и координация от страна на българското здравно министерство, обясниха присъстващите. На срещата бе даден пример с Военномедицинска академия и Фондация „Помощ и подкрепа“ към Малтийския орден, които си партнират успешно. 
 
„Ние като външни мисии сме длъжни не само да изпълняваме политиката на държавата си, но и да осигуряваме придадена стойност, най-малкото – за да знаят данъкоплатците къде отиват парите им. В тази посока е и усилието българските лечебни заведения да бъдат обезпечени с оборудване и апаратура, за каквито нямат възможност да заделят финансов ресурс“, каза Плугчиева. 
 
За съжаление, всички сме били свидетели на т. нар. комисионерска философия, следствието от която е, че в болниците ни има апаратура, на която няма кой да работи, и по-лошото – която не е необходима нито на лечебните заведения, нито на пациентите. В същото време техника, която е жизненоважна, необходима на пациента и може да изкарва пари – липсва, каза проф. Петров и уточни, че липсата на апаратура е мотив да се сключват неизгодни договори, които източват Касата и са в ущърб на пациенти и лекари. Според него засилването на сътрудничеството ни ще бъде полезно и за преустановяването на порочните практики. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Здравното министерство ще изготви справка за медицинската техника, от която се нуждаят болниците.  Присъстващите се договориха и за канал за комуникация и оперативни стъпки, чрез които да планират и организират следващите дарения от страна на Швейцария. Проф. Джонов ще отговаря за колаборацията между швейцарските лечебни заведения и Малтийския орден, а с помощта на Българския Червен кръст ще се осъществи безмитния внос на даренията, за да се гарантира бърз и прозрачен процес по осигуряване на апаратурата, посочиха от Министерство на здравеопазването.