Здравното министерство въведе нови ограничения относно работата на заведенията, след като носенето на маски на открито при определени условия стана задължително от 22 октовмри.

 

Новите противоепидемични мерки ще бъдат в сила до края на ноември.


 

Съгласно тях заведенията, баровете и дискотеките ще имат право да допускат по 1 клиент на 2 квадратни метра от нетната търговска площ, а не както беше досега - по 1 клиент на 1 кв. метър.

 

За това се договориха тази седмица здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов и представители на организациите на заведенията.

 

Контролът на властите ще бъде засилен, за да се гарантира спазването на въведените мерки.

 

Училищата и детските градини ще работят в съответствие с насоките, публикувани на интернет страницата на МОН.

 

На висшите учебни заведения се препоръчва да провеждат обучението в електронна среда.

 

Занималните, езиковите и образователни центрове също се насърчават да предоставят своите услуги дистанционно, а при невъзможност са дължни да осигурят физическа дистанция от 1,5 м.

 

За всички конферентни, културни и развлекателни мероприятия и семинари се допуска до 50% заетост на местата, когато се провеждат на закрито.

 

Същото се отнася и за спортните състезания на закрито.

 

Сватби и кръщенета могат да се провеждат на закрито, но при спазване на физическа дистанция от 1,5 м.

 

Ограничава се обаче достъпът на посетители до институциите за социални услуги, а посещенията на терминално болни пациенти се забравяват.

 

На задължителна изолация и/или болнично лечение подлежат лицата с коронавирус, ако са над 60-годишна възраст или имат придружаващи хронични заболявания.

 

Болничното лечение ще се назначава от лекуващия лекар и ще зависи от клиничното протичане на заболяването. В болница ще бъдат приемани и лицата с коронавирус, което не могат да бъдат изолирани и лекувани в домашни условия.

 

При нежелание на заразените с коронавирус от тези рискови групи да постъпят в болница, те ще бъдат лекувани в домашни условия.

 

Всички контактни лица на човек с положителен тест ще трябва да спазят 10-дневна карантина, считана от деня на последния им контакт със заразения.

 

Хората с потвърден коронавирус от своя страна ще подлежат на 14-дневна изолация. Те ще се лекуват в домашни условия, когато имат леки оплаквания (температура под 38 оС, кашлица, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и/или диария).

 

Нови 1 595 случая на коронавирус са регистрирани у нас за последното денонощие. 17,7% от изследваните са дали положителен резултат при направени 9 038 PCR теста.

 

Най-голям брой новозаразени има в София - 549, Пловдив – 140 и Благоевград – 90.

 

16 души са починали през последните 24 часа, а 112 са в интензивни отделения.