Коронавирусът забавя темповете си на разпространение у нас, а броят на пациентите в болница с тежка форма на заболяването е вече под 400.

 

Това стана ясно на брифинга във връзка с разпространението на Ковид-19, който здравните власти дадоха днес.


 

Страната ни е на 24-то място по заболеваемост сред 30-те държави от Европейския съюз (ЕС) и Европейското икономическо пространство (ЕИП).

 

По брой смърни случаи, свързани с Ковид-19, България е на трето място в Европа.

 

Сред страните на Балканския полуостров сме на първо място по смъртност и пето по темпове на разпространение на вируса.

 

Официални данни от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията липсват за последните 14 дни заради празниците, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

Здравният министър проф. Костадин Ангелов обясни, че в средата на януари ще се отчетат данните след Нова година, когато ще са минали 10 работни дни от началото на учебната година.

 

Областите с най-малък брой заразени са Кърджали, Разград и Габрово. Там заболеваемостта е извън червената зона от 120 души на 100 000 население.

 

Най-много са новите случаи на Ковид-19 във Враца, Русе и Варна, допълни главният държавен здравен инспектор доц. Кунчев.

 

Новите случаи на Ковид-19 са 1002 за последното денонощие при направени малко над 10 хил. теста. Положителните проби са близо 10% от всички изследвани.

 

Общо потвърдените случаи на Ковид-19 у нас са малко повече от 206 хиляди, а активни от тях са малко над 70 хиляди.

 

В болница се лекуват 4262 пациенти с коронавирус, от които 117 са здравни служители. Броят на пациентите в интензивни отделения е намалял до 379.

 

По данни на здравния министър към момента 32% от леглата за неусложени пациенти с Ковид са заети, както и 47% от леглата за интензивно лечение.

 

Медицинските лица, които са се ваксинирали срещу Ковид-19, са 7913. Засега не се постъпили сигнали за сериозни нежелани реакции от ваксината на Pfizer.

 

През последното денонощие са починали 59 души с Ковид-19 и близо 8000 от началото на пандемията.

 

Здравният министър обяви, че е създадена организация за доставката на ваксината на Moderna, която вчера получи одобрение от Европейската лекарствена агенция за приложение в страните от ЕС.