Съвсем скоро столицата ще се сдобие с нови три спешни отделения. Това заяви зам.-кметът по здравеопазването на София ген. Стоян Тонев.

 

Столичани ще могат да търсят бърза помощ в 30-ти и 22-ри Диагностично-консултативни центрове и в Медицински център "Банкя". Лечебните заведения ще бъдат финансово подпомогнати от общината като допълнителен стимул пациенти да не бъдат връщани.


 

Според ген. Тонев това вероятно това ще мотивира частните и общинските клиники в София да отворят още спешни отделения.

 

Идеята е залегнала в новата здравна карта на София, която се прави в момента под негово ръководство. Бившият началник на Военномедицинската академия се зае с тази задача веднага, след като бе назначен за зам.-кмет от Йорданка Фандъкова.

NEWS_MORE_BOX

 

Сред неговите приоритети е и до седмици София да има специализирана общинска спешна помощ. Тя ще разполага с 14 линейки, които ще обгрижват деца до 1 г., възрастни хора над 75 г. и страдащи от психиатрични и инфекциозни заболявания.

 

Общинската бърза помощ ще да направи с минимум пари и добра организация. Звеното ще работи в координация със Спешна помощ.

 

За случаите, за които то ще отговаря, ще има и отделен телефон.

 

Ген. Стоян Тонев изтъква още, че от септември общината ще дава субсидия за всеки спешен пациент, който не е хоспитализиран в болниците, които не субсидира здравното министерство. Тя ще е в размер на 59 лв. на човек.