Нов драстичен спад на раждаемостта в България отчетоха инициаторите на кампанията "Бебе на годината". От 1 януари 2013 до 31 декември 2013 г. са се родили едва 61 774 бебета.

 

След бейби бума от 2009 г., след 2010 г. броят на новородените в страната не спира да намалява. Родилният контингент се е свил с около 400 000 жени в периода 1990 - 2013 г..


 

Все повече намаляват българките в детеродна възраст. Същевременно се увеличават случаите на преждевременни раждания - те вече съставляват около 10-12% от всички.

 

Инициаторите на кампанията "Бебе на годината" са категорични, че на България ще са нужни десетилетия, за да се справи с демографската криза. Голям резерв за увеличаване на раждаемостта има в двойките с репродуктивни проблеми, на които трябва да се помогне да имат деца.

 

NEWS_MORE_BOX

По данни на сдружение "Зачатие" над 145 000 семейства у нас имат репродуктивни проблеми. Средно около 5 години отнема на двойките да решат проблемите си със зачеването на дете. Около 30 репродуктивни клиники у нас са готови да помагат на двойките, но голяма част от хората не се престрашават да признаят за проблема си и да се обърнат към специалистите.

 

Обсъжда се Фондът за асистирана репродукция да поема финансово частично още 3 опита за "ин-витро" оплождане, след като се изчерпят платените първи 3 опита за зачеване на двойката. Ще се разработят политики за преодоляване на негативните тенденции в раждаемостта. Освен това от "Искам бебе" ще се борят Националната здравноосигурителна каса да финансира поне една спермограма.

 

На 1 януари 2014 г. са проплакали 96 бебета в страната, от тях 2 двойки близнаци.