За последното денонощие новите случаи на коронавирус у нас са 24, като 16 от пациентите са настанени в болница. Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 вече е 565. 22-ма от тях са починали, а оздравелите и изписани от лечебни заведения са вече 42-ма, уточниха от Националния оперативен щаб на редовния сутрешен брифинг.


От установените до момента случаи 320 са мъже, а 245 са жени. Най-младият пациент с доказан COVID-19 e на 1 година, най-възрастният - на 90 години. Средната възраст на починалите е 66,5 г. От общия брой на регистрираните случаи към момента 201 пациента са под лекарско наблюдение в лечебни заведения. 26 от тях са настанени в интензивни структури.


„Увеличението на заболеваемостта в страната е с 4,4%. В Хасково има брат и сестра на 33 и 34 години, които са настанени в болница. Заразените медицински работници са 35, от тях - 8 в „Спешна помощ“, добави проф. д-р Венцислав Мутафчийски.По думите му в Бургас в момента има 100 PCR теста и очакват получаването на нови. В световен мащаб има недостиг на тестове и снабдяването се получава с 2-3 седмици след поръчката..


Началникът на Щаба допълни, че в Италия едва ли не трябва да припаднеш на работното си място, за да те тестват, а у нас всяко медицинско лице, което има необходимост, се тества. „Във ВМА лекари и сестри, които работят със заразени с коронавирус, се тестват на 15 дни и ако проявят симптоми. В световен мащаб броят на заразените се увеличава, но се забавя темпът на развитие на болестта. В България нещата се задържат. До Великден би трябвало да останат същите мерки у нас“, отбеляза експертът.


Председателят на Националния оперативен щаб проф. д-р Венцислав Мутафчийски не пропусна да честити и Световния ден на здравето на колегите си - медиците, които са на първа линия в борбата с коронавируса.