Ракът на маточната шийка остава на четвърто място сред онкологичните заболявания при жените в България. Това стана ясно по време на кръглата маса в Парламента, посветена на Седмицата за борба с рака на шийката на матката – 23-25 януари. Актуалните данни от действащата Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка у нас, сочат, че 7.4% са заболелите през 2014 г. и 7.1% за 2015 г. Най-високият процент заболеваемост се наблюдава във възрастовата група 30-44 г., а в градовете водещи са София, Пловдив, Варна, Плевен, Бургас и Благоевград.


Здравните специалисти припомниха, че ракът на маточната шийка е единственото онкологично заболяване, което може да бъде предотвратено, но в последните години България води европейската класация по нива на смъртност и заболеваемост (всеки ден една българка умира от коварната болест). Смъртността от този вид рак у нас е нараснала 3 пъти – от 1.8/100 000 през 1980 г., до 5.7/100 000 през 2015 г. В световен мащаб ракът на маточната шийка също е на четвърто място по честота и смъртност. Данните показват, че всяка година над 61 000 жени в Европа са диагностицирани със заболяването и близо 26 000 умират от него.


„България отбелязва за дванадесети пореден път Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка. За екипа на Министерството на здравеопазването Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка е изключително важна и затова изказваме благодарности на всички, които осъществяват дейностите по превенция и профилактика на това заболяване“, сподели зам.-министър Светлана Йорданова в Народното събрание.Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Република България стартира още през 2012 г. Финансирането на профилактичните ваксини срещу човешки папилома вирус (HPV) и дейностите по поставянето им се извършва от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) чрез трансфер на средства от Министерството на здравеопазването. Всяка година подкрепа на програмата оказват както от българския офис на Световната здравна организация, така и неправителствените организации, които работят за повишаване нивото на информираност сред хората за риска от заболяването и за ефекта на ваксините срещу рака на маточната шийка.