Новоприетото от властта правило първият ден от болничните да е за сметка на работника, няма да важи при болно дете и трудова злополука. Това обясни пред БНТ председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, в опит да потуши нарастващото напрежение между работодатели и синдикати, след вчерашното коалиционно решение от 1 януари 2020 г. първият ден от болничния да е за сметка на работника.


По думите й сумите, които се изплащат за тези дни са нараснали от 313 милиона лева до 632 милиона лева. „Това затруднява както държавното обществено осигуряване, така и работодателите“, допълни Дариткова и защити идеята с мотива, че това е установена мярка в целия Европейски съюз за ограничаване на фалшивите болнични с цел удължаване на почивните дни.


Решението на Коалицията разгневи синдикатите, които още вчера заявиха, че са в стачна готовност. „Това решение е изненадващо. Тук говорим за всички работещи и се вменява колективна вина. Искаме среща с премиера и съответните министри. Те вчера заявиха, че са готови за диалог, но за нас не е конструктивно поведение да се вземе това решение“, каза в студиото на „България сутрин“ Любослав Костов от КНСБ.Ивелин Желязков от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) пък заяви, че за никой не е тайна, че сериозен проблем с болничните у нас съществува - от 2012 до 2018 г. те са се увеличили двойно, а плащанията три пъти. „Ние ще подкрепим това решение и мярката ще е работеща“, категорични са работодателите.


По техни изчисления ако дори и наполовина се ограничат фалшивите болнични, държавата ще спечели 1 млрд. БВП повече и 300 млн. повече за заплати. Сметките на синдикатите обаче показват друго - трите дни болничен струват 160 млн. лв. и ако първият ден не се плаща, бизнесът ще спести едва 60 млн. лв., заявиха от КНСБ и КТ „Подкрепа“ вчера на извънреден брифинг.


„Не приемаме предложението първият ден от болничния да не се плаща  и да е за сметка на работника. Искаме спешна среща с премиера Бойко Борисов, за да му заявим, че трябва да ревизира решението и да попитаме защо не продължава борбата с фалшивите болнични“, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на съвместната пресконференция с президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.


Двете конфедерации са неприятно изненадани от предложението и са категорични, че няма да допуснат да се реализира. „С обявената цел – да се пресече практиката за издаване на фалшиви болнични, реално на всички работещи българи се казва, че са престъпници“, допълни и Манолов. Той бе категоричен, че борбата с този проблем трябва да продължи, но не за сметка на всички работещи хора и предупреди, че когато синдикатите „тръгнат по улиците, сред нас ще има много хора, които нямат нищо общо със синдикалното движение“.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала.