Пандемията е променила предпочитанията за специалност на младите лекари за област, в която да специализират, съобщават от Медицинския факултет към Медицински университет – София.

 

Това са показали резултатите от традиционната анкета, която се провежда сред дипломиращите се студенти всяка година.


 

От нея става ясно, че расте интересът към специалността „Инфекциозни болести“, защото 2,7% от завършващите лекари споделят, че искат да се развиват там.

 

При предишния випуск никой не я е посочил като желана.

 

Според ръководството на учебното заведение тенденцията най-вероятно е резултат от пандемичната обстановка през последната година и, съответно, засиления обществен интерес към тези специалисти.

 

Най-желана специалност сред завършващите тази година лекари е „Вътрешни болести”. Към нея ще се ориентират 10% от общо 240 анкетирани.

 

Следва специалност „Хирургия”, която са посочили близо 9% от завършващите. Това е била най-предпочитаната специалност от предишния випуск в най-старото висше медицинско училище у нас.

 

На трето място с еднакъв интерес от абсолвентите са специалностите „Акушерство и гинекология” и „Ортопедия и травматология”. В тях искат да специализират 7,7% от тях.

 

Повишил се е интересът към специалност „Онкология”, в която възнамеряват да се запишат 2,7% от младите лекари. В предишни випуски тя е била в края на списъка с предпочитанията.

 

Расте и интересът към специалност „Образна диагностика”, към която се ориентират 5% от абсолвентите.

 

Анкетата сочи и увеличен брой на лекарите, които ще изберат да специализират „Психиатрия” – 5%, като при випуск 2019 г. това е било желанието едва на 1,9% от анкетираните.

 

Над 90% от Випуск 2020 искат да се реализират като специалисти в болнични заведения. Това е с повече от 6% в сравнение с нагласите на предходния випуск.

 

Съвсем малка част от дипломиращите се тази година лекари – едва 3,5%, желаят да станат общопрактикуващи лекари.

 

Също около 3% от випускниците виждат себе си като медицински представители на фармацевтични компании.

 

Анкетата сред абсолвентите в Медицински факултет на МУ – София се провежда повече от 10 години и проследява промените в нагласите на завършващите млади лекари.

 

477 млади лекари от МУ-София ще получат дипломите си в последната седмица на февруари. От тях 262 са българи, а 215 - чужденци от 29 държави.

 

За първи път Хипократовата клетва ще бъде произнесена от абсолвентите първо онлайн по време на церемония на 22 февруари, от 8.40 ч., която ще се предава пряко в специалния канал на Випуск 2020 в Youtube.