Все повече хора, оздравели от Ковид-19, искат да дарят кръвна плазма за лечение на тежки случаи на заболяването.

 

Липсват обаче достатъчно пунктове за тази цел както в столицата, така и в страната.


 

Липсата на оборудване и персонал, който да може да работи с него, е другата причина, която възпрепятства дарителите.

 

За да могат повече желаещи да дарят, Националният кръвен център в София работи и през почивните дни.

 

От Сдружение за лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма обаче посочват, че часове за даряване на плазма могат да се запишат едва за след 2 седмици.

 

И докато центърът по клинична и трансфузионна хематология не разполага с депо от плазма, 50 лекари от цялата страна чакат плазма за своите пациенти, предава Bulgaria On Air.

 

Екипът, който извършва процедурата, е само един и може да обработи около 10-12 души на ден. За дарение на плазма от един донор са нужни около 2 часа.

 

За да се реши този проблем, от Сдружение за лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма подготвят второ отворено писмо до премиера и здравния министър с искане да бъдат отворени Кръвни центрове в цялата страна.

 

Понастоящем плазма може да се дари само на две места на територията на София: Националният център по трансфузионна хематология и ВМА.

 

В предишното си отворено писмо от пациентското сдружение поискаха Националният кръвен център да приема донори и през почивните дни.

 

Всеки, който е преболедувал Ковид-19, може да дари кръв, след като са минали 40 дни от първоначалния положителен тест.

 

Интересът към даряването е голям, особено след като горната възрастова граница на донорите беше увеличена до 65 години.

 

Запитвания да даряване на плазма дневно правят между 10 и 20 души.

 

Според председателя на сдружението д-р Павлина Михайлова ръководството на Окръжна болница в София е готово да отдели помещение за пункт за даряване на плазма.

 

Сред центровете, които искат да имат отделение за вземане на плазма, на първо място е Шумен.

 

От пациентската организация посочват, че плазма трябва да може да се дарява и във Варна, Стара Загора, Пловдив, Русе, Бургас и Плевен.

 

Над 24 хил. души у нас са преболедували успешно Ковид-19, което им дава право да дарят кръвна плазма. Плазма може да се дарява няколко пъти месечно през период от 7 до 10 дни.