На повече от 3000 обаждания са отговорили медицинските специалисти на безплатната телефонна линия за пациенти с хронични заболявания от 1 януари до 25 февруари 2021 г.

 

Телефонната линия 0800 14 515 е създадена от Националната пациентска организация с подкрепата на VIVACOM и работи всеки работен ден от 9.00 до 18.00 ч.


 

За близо година над 6 400 българи са потърсили консултация и информация във връзка с хроничното си заболяване в условията на пандемия от Ковид-19.

 

Голяма част (65%) от обажданията са към епидемиолозите и имунолозите, които консултират безплатно за процеса на ваксиниране. Запитванията към тях са основно за това при кои заболявания е подходящо ваксинирането и при кои – не.

 

От НПО посочват, че много от въпросите, са насочени към организацията на процеса по ваксиниране. Хората се интересуват и от потенциалните странични ефекти от ваксините, както и от последващото наблюдение за имунния отговор.

 

На телефонната линия на НПО специалисти предоставят информация и за лечението на Ковид-19 в домашни условия. Най-честите въпроси към тях са свързани с овладяването на инфекцията у дома, както и кой е точният момент за постъпване в лечебно заведение.

 

Линията често се използва от хора без личен лекар и здравни осигуровки, които нямат формален достъп до здравната система.

 

Увеличава се броят и на обажданията към екипа от психолози, който отговаря на тел. 0800 14 515. Повикванията са свързани основно с прояви на тревожност и развитие на паник атаки.

 

Консултации търсят и социално слаби, които имат нужда от съдействие пред социалните служби и институциите за получаване на топла храна, подслон или средства за лекарства.

 

Близо 200 са обажданията съм ендокринолозите, към които се обръщат основно хора с диабет, които контролират заболяването в домашни условия. Хората с диабет са в рисковата група от инфектиране с Ковид. Т

 

Кардиолозите и пациентските консултанти в онкологията, които също предоставят информация на тел. 0800 14 515, коментират с пациентите възстановяването от Ковид и ефектите върху общото здраве на онкологичните и кардиологичните пациенти.

 

Телефонната линия предоставя и информация за пациентки относно рака на маточната шийка. Заболяването е напълно лечимо, установено навреме, и консултациите са насочени към превенцията, изследването и доказването на диагнозата, както и последващото лечение на онкологичното състояние.