„Живей, не страдай!“ е първият чатбот за психично здраве в България, който може да се използва през Viber на телефон, компютър или таблет“.

 

Това поясни пред БНР създателят му Иван Евстатиев.


 

„Има голям интерес за тези два месеца - имаме 6 хиляди активни потребители, а свалянията са около 10 хиляди“.

 

Чатботът е софтуерно приложение, използвано за провеждане на разговор с изкуствен интелект, създавайки усещането за разговор с истински човек.

 

„Той е съвестна разработка с асоциацията „Грижа за пациента“. Като цяло в България все още съществуват стигми по отношение на психичните заболявания, има определени предразсъдъци и психичното здраве не е поставено на пиедестал. Така решихме да разработим този чатбот.

 

По думите му всеки пети българин в даден момент ще има психично – здравни трудности и ще има нужда от подкрепа.

 

Чатботът е персонален дигитален асистент, чиято мисия е да подпомогне всеки, интересуващ се от психичния си статус, и да го улесни с бърз, удобен и безплатен достъп чрез Viber до полезна информация за различни психични заболявания.

 

Чатботът предоставя на потребителите си революционна за България геолокализация и база данни за всички регистрирани специалисти психиатри в България. Всеки, без да напуска Viber,  може бързо да намери най-близкия психиатър, лечебно заведение или спешен център до текущото си местоположение.

 

Чатботът предоставя също и възможност на всеки човек да се свърже със специалист и лечебно заведение директно или да отиде на място за записване на консултация както за себе си, така и за свой близък в нужда.

 

„При влизането в самия чатбот пациентът първо ще може да направи един тест, който се използва от години успешно в психологията и психиатрията, ще има достъп до много информация за заболяването си“, поясни още специалистът.

 

Новата разработка с времето ще предостави и допълнителни функционалности, които да са в помощ на всички хора с необходимост от психична подкрепа.

 

Проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено през октовмри, показа, че между 10 и 25% от хората в България имат консервативни и дори ретроградни схващания за психичното здраве.

 

Според СЗО психичните разстройства ще се наредят сред първите пет болести, водещи до загуба на трудоспособност.

 

България е страната с най-малък брой психиатри на глава от населението в Европейския съюз.