Все повече хора в световен мащаб се разболяват от рак на главата и шията. Това става ясно от данни, предоставени от международната асоциация с нестопанска цел European Head and Neck Society.

 

Туморите на главата и шията са седмият най-често срещан вид рак в Европа. Те са два пъти по-рядко срещани от рака на белия дроб, но се наблюдават два пъти по-често от рака на маточната шийка.


 

Туморите на главата и шията са около 4% от всички ракови заболявания, като хората над 40 години са изложени на по-висок риск. Симптомите на заболяването обикновено са неспецифични и наподобяват простудно заболяване. Това затруднява диагностицирането му в ранен стадий, което пречи на така важната при това заболяване ранна медицинска намеса. Ранното диагностициране на рак на главата и шията се отличава с много добра прогноза и постигане на продължителна ремисия.

 

Тютюнопушето е основният рисков фактор, защото 85% от туморите на главата и шията са свързани с употребата на тютюн. В особено голям риск са хората, които започват да пушат по една кутия на ден на 20-годишна възраст. Дори пасивното тютюнопушене увеличава риска от развитие на заболяването.

 

Вторият опасен рисков фактор е употребата на алкохол. Когато тютюнопушене и употреба на алкохол се комбинират, в клетките започват да възникват промени. Въпреки че тялото има естествени мееханизми за възстановяване, те спират да действат след известно време, в резултат на което може да се развие рак.

 

Хората, които редовно употребяват или са употребявали алкохол и тютюневи изделия, трябва да се преглеждат най-малко веднъж годишно.

 

Мъжете са 2 до 3 пъти по-склонни да развият рак на главата и шията от жените. Въпреки това, честотата на заболяването при жените се увеличава от няколко десетилетия насам, поради увеличаване на броя на пушачките.

 

Лошата грижа за устата и зъбите също се посочва като  рисков фактор, редом с лошото хранене. Диета с ниско съдържание на витамини А и В може да повиши риска от рак на главата и шията.

 

Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) и ларингофарингеален рефлукс (LPRD) води до връщане на стомашна киселина в горните дихателни пътища и гърлото, което е друг предразполагащ фактор за развитие на заболяването.

 

Слабата имунна система също може да повиши риска от тумори на главата и шията. Оралните ракови заболявания често могат да бъдат свързани с полово предаван Human Papillomavirus - HPV (човешки папиломен вирус). Възможно е заразяването да се случи при орален полов акт. Вирусът може да засегне устата, езика или гърлото, и и да се превърне в една от причините за тумори в устната кухина. През последните години се наблюдава негативна тенденция, при която рак на главата и шията се диганостицира при млади хора, водещи здравословен начин на живот, неупотребяващи тютюн и/или алкохол, но с установена HPV инфекция, посочват от European Head and Neck Society.

 

Европейската седмица за отбелязване и профилактика на рака на главата и шията е от 21.09 до 27.09.2020 г.