Рано поставената диагноза води до навременно лечение и до по-висока продължителност на живота при рак на белия дроб. Около този извод се обединиха участниците в дискусия на тема  „Поеми си дъх - за по-бърза диагноза и по-добра прогноза за рака на белия дроб“. Тя бе проведена на финала на Месеца за борба с рака на белия дроб, който се отбелязва през ноември и цели да повиши информираността сред обществото за симптомите, възможностите за ранна диагностика и съвременно лечение при едно от най-разпространените злокачествени заболявания.


Специално видеообръщение направи популарният актьор Владимир Пенев, посланик на кампанията „Поеми си дъх – за по-бърза диагноза и по-добра прогноза за рака на белия дроб“. Той разказа личната си история, която го свързва с диагнозата – загубил е баща си и сестра си, интензивни пушачи, от това заболяване. Самият той също е бил пушач, но решително е отказал цигарите и ходи на профилактичен преглед всяка година. „Бъдете навреме. Покажете на живота, че го цените!“, призова Владимир Пенев. 


Ракът на белия дроб е втората водеща причина за смъртността в световен мащаб, причиняваща 16% от смъртните случаи по целия свят. През 2010 г. общите годишни икономически разходи за рак са оценени приблизително на 1,16 трилиона щатски долара.У нас 4250 нови случаи на рак на белия дроб се диагностицират годишно, 3260 от които са при мъжете. Ракът на белия дроб е водещата причина за смърт вследствие на онкологично заболяване в България.


Онколозите са категорични, че в България трябва да се създаде национален раков план, а по отношение на белодробния карцином -  да се въведе скрининг за рискови групи и да се обръща специално внимание на симптомите от страна на дихателната система. „Нека не забравяме, че туморът удвоява размера си за 180 дни. Важна е навременната диагноза. Започва се с внимателната анамнеза – подробно питане на пациента, което може много да ни насочи. Следват прегледът и огромен набор от възможности за изследвания. Редът при тях обаче е: стандартна рентгенография, ехография – за изключване на проблеми със сърцето, кръвна картина, функционално изследване на дишането и, при съмнение за белодробен карцином – скенер с контраст“, обясни проф. д-р Димитър Костадинов, началник на Бронхологичното отделение към МБАЛББ „Света София“.


По думите му засега белодробният рак е по-разпространен сред мъжете, но в развитите страни жените се изравняват – само в Италия и Франция увеличението на болните сред тях е 60 пъти.


Проф. д-р Светлана Христова, началник на Клиниката по обща и клинична патология към УМБАЛ „Александровска“, сподели, че изследването на тъкан – клетъчен материал от тумора, е най-важнят етап от диагностиката. Патоморфологичното изследване дава точна картина за вида и етапа на тумора, което е и определящо при лечението. „Нашата цел е, определяйки индивидуалните характеристики на карцинома при всеки пациент, да помогнем на колегите да изберат най-доброто лечение – за всеки индивидуално, допълни тя. Специфичните характеристики на всеки карцином се наричат биомаркери. У нас може да се изследват 3 биомаркера за белодробен рак“, обясни тя и посочи като проблем факта, че този тип изследвания не се плащат от публичните фондове, а от фармацевтичните компании или от пациента. 


При ракът на белия дроб най-важното е да се знае, че симптоматиката е нехарактерна. Затова с цел навременна диагноза трябва да се търси помощ от специалист при персистираща кашлица над 8 дни, чести и неподадаващи се на лечение респираторни състояния (бронхити, бронхопневмонии, задух и други).


Статистиката сочи, че повечето хора с рак на белия дроб се диагностицират късно, след като заболяването им е достигнало напреднал стадий (IIIB/IV), което възпрепятства възможностите за лечение. Късната диагноза е причина за високата смъртност в Европа, като 80% от тези пациенти загиват в рамките на една година от поставяне на диагнозата.


Цели, които биха могли да ускорят и подобрят диагнозата, включват: намаляване на времето между консултацията в първичната помощ и началото на лечението, повишаване на осведомеността сред обществеността за разпознаване на признаците и симптомите на заболяването по-рано, както и усъвършенстване на програмите за скрининг и диагностика сред рисковите групи.

 

Белодробният рак отблизо

 

  • Най-важният рисков фактор за рак с всяка локация е тютюнопушенето, отговорно за приблизително 22% от цялата смъртност от рак.
  • 92%  случаите на рак на белия дроб, трахеята и бронхите се дължат на тютюнопушене.
  • В България според данни на СЗО „настоящите пушачи“ са близо 40% от населението. 
  • Двеста различни видове рак предизвикват 1 от всеки 6 смъртни случая в световен мащаб,  а 1 от 5 от смъртните случаи, причинени от рак, се дължат на рака на белия дроб.
  • Ракът на белия дроб причинява повече смъртни случаи, отколкото общо случаите на рак на гърдата, простата и дебелото черво.
  • Въпреки важния напредък през последните години, ракът на белите дробове остава сред най-смъртоносните видове рак с голяма тежест на болестта и високи изисквания от здравните системи. Процентът на преживяемост не е обнадеждаващ и варира значително: в страните от Западния свят петгодишната преживяемост е средно 15%. 
  • В основата на лечението на рака на белия дроб е индивидуализираното лечение - европейските препоръки за лечение на карцином на белия дроб подкрепят индивидуализираното лечение.