Ракът на панкреаса е на четвърто място по смъртност сред онкологичните заболявания в България, нареждайки се след рака на белия дроб, дебелото черво и гърдата, стана ясно на провелата се Национална конференция по онкология на тема „Карцином на млечна жлеза. Карцином на стомаха и панкреаса. Колоректален карцином“, организирана от Българското онкологично научно дружество (БОНД).

 

В световен мащаб ракът на панкреаса е на седмо място по смъртност от всички онкологични болести, като се отчита влошаваща тенденция на честотата на заболяемостта и смъртността от него.


 

В България 1353 са новозаболелите от рак на панкреаса, а починалите са 1239 към 2020 г. по данни на GLOBOCAN.

 

Коварството на заболяването се състои в това, че протича тихо и симптомите се проявяват късно, най-често се установява по време на друг медицински повод и то е в напреднал стадий, включително с разсейки в други органи.

 

Според експертите, ако ракът на панкреаса се установи навреме, има по-големи шасове да се контролира и се удължи продължителността на живота. 

 

От изключителна важност е да се направи стадиране на заболяването със съвременни методи чрез скенер на гръден кош и корем с контрастно вещество, още при поставянето на диагнозата пояснява проф. д-р Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество. Обикновената ехография и рентгенова снимка не са достатъчни за целта, а стадирането е необходимо, за да се прецени дали ракът е ограничен в панкреаса или има метастази и се назначи подходящото според случая лечения, допълва още той.

 

Сред често срещаните симптоми на рака на панкреаса са силна честа болка в областта на стомаха, която може да се чувства при гърба, между лопатките, гадене, подуване на корема, куркане на червата и газове, промяна в изпражненията, редуване на запек с диария. Налични са нарушения в обмяната на кръвната захар, възможно е колебание и/или силно отслабване.