Имунизацията срещу Ковид-19 в зелените коридори продължава в столичните болници „Св. Иван Рилски“ и Александровска.

 

Те все още разполагат с количества от ваксината на AstraZeneca, предава БНР.


 

В голяма част от столичните болници ваксините са изчерпани. Там, където има ваксини, с приоритет се имунизират хората от първите четири фази на ваксинационния план.

 

След 8 часа днес всички желаещи да се ваксинират могат да го направят в болницата „Св. Иван Рилски“, но с приоритет ще се ваксинират хората от трета и четвърта фаза.

 

Във ваксинационния кабинет на Александровска болница също са налични ваксини на AstraZeneca, а ваксинационният пункт там ще работи до 19 ч. днес.

 

От доставените 500 дози от ваксината на AstraZeneca през вчерашния ден там са били имунизирани 171 души. Пунктът днес отваря врати след 9 ч.

 

В "Пирогов" от днес се имунизират само членове на Секционните избирателни комисии и хората, на които трябва да се постави втора доза от Ковид ваксината.

 

От лечебното заведение посочват, че поради изчерпване на количествата свободният достъп до имунизационните пунктове се прекратява.

 

Той ще бъде възобновен при доставка на нови количества. Вчера 550 души са получили ваксина на AstraZeneca в "Пирогов".

 

До получаване на нови ваксини зелените коридори временно са преустановени и във ВМА и в „Св. Анна“. Днес мобилен екип за ваксинация от болница „Св. Анна“ ще бъде в софийското с. Габер за имунизиране на желаещите.

 

Новите случаи на коронавирус за последното денонощие се увеличиха до 2588, което е 16% от направените над 16 000 изследвания.

 

В болница за лечение са настанени 4777 души с коронавирус, а от тях 414 души са в интензивно отделение. Въпреки растящия брой на хоспитализираните пациенти, от 1-ви март отвориха заведенията за хранене, след като отпаднаха редица ограничителни мерки.

 

Отново е позволено и провеждането на семинари, изложения и екскурзии в страната.

 

През последното денонощие са починали 117 души с коронавирусна инфекция, а броят на ваксинираните е малко над 11 000.

 

От 27-ми декември досега се поставени около 223 500 ваксини, а близо 39 000 души са реимунизирани.

 

До края на март в България трябва да бъдат доставени близо 300 000 дози от векторно базираната ваксина на AstraZeneca и иРНК ваксините на Pfizer и Moderna.

 

В средата на март се очаква становището на Европейската лекарствена агенция за ваксината на Johnson and Johnson, която също е векторно базирана, но ще се прилага в една доза.