Дори проливния дъжд в Града на тепетата не отказа пловдивчани да измерят кръвното си налягане в специално открития за целта пункт от УМБАЛ „Пловдив“. Още в първите 45 минути представители от екипа на Първа кардиология на болницата успява да прегледа над 30 души от всички възрастови групи, но с преобладаваш превес на средна и напреднала възраст. 


Поставянето на пункта до Община Пловдив е по повод днешния Световен ден за борба с хипертонията и националната здравна кампания “Май -месец за мерене”, инициирана от Българската лига по хипертония с подкрепата на българския клон на СЗО, Български червен кръст, Национална пациентска организация, Асоциация на студентите медици в България, Българска студентска фармацевтична асоциация, медицинските университети в страната и общините. 


По думите на д-р Атанас Папазов преобладаващата част от прегледаните пациенти са вече диагностицирани с хипертония, но с очевидно недобър контрол. Медицинският екип регистрира и случаи на много високо кръвно като тези пациенти са били насочени за допълнителни консултации и изследвания за доуточняване на диагнозата.При жена на средна възраст е измерено кръвно 220/110. Жената въпреки подозренията за състоянието си досега не е предприела консултация с лекар и лечение. „Надяваме се от този момент да сме я убедили да посещава по-често лекар, защото терапията може да ѝ спаси живота“, споделят медиците от пункта.


Друга пациентка остава изненадана от стойностите си 180/100, обяснявайки че не е изпитвала никакви симптоми. 


Д-р Папазов, д-р Симеон Костадинов, д-р Цветанка Гънгова и медицинска сестра Десислава Христозова разясняват на всеки посетил пункта на УМБАЛ „Пловдив“ състоянието му, какво представлява артериалната хипертония и предсърдното мъждене, защо се налага придържане към здравословно хранене и редовно измерване на кръвното налягане. Към пациентите са отправени препоръки по-често да посещават личните си лекари и кардиолог с цел избягване на фатални инциденти и инвалидизация.