Пулмологът д-р Александър Симидчиев застава начело на здравната комисия в 45-ото Народно събрание.

 

Лекарят от листата на „Демократична България“ се превърна в един от най-цитираните гласове по време на пандемията от Ковид-19, предава Bulgaria On Air.


 

„За мен ключово е да разнищим заплетения възел между пандемия и инфодемия, тоест комуникацията, общуването с хората, за да могат хората да разберат къде са истинските проблеми в този процес. Да престане това разделяне в нашето общество“, коментира новият председател на Комисията по здравеопазването.

 

В комисията той ще работи с още 16 народни представители, сред които проф. Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“, проф. Григор Горчев и Даниела Дариткова от ГЕРБ.

 

Всяка парламентарна група е предложила членове на здравната комисия от своите редици, пропорционално на броя на депутатите ѝ в парламента.

 

От ГЕРБ членовете ще са петима, от „Има такъв народ“ ще са четирима, от БСП – трима, а „ДПС“ и „Демократична България“ ще са с двама свои представители. Един член на Комисията по здравеопазване излъчи и „Изправи се! Мутри вън!“.

 

„Надявам се да запазя много от лекаря в себе си и като политик, защото и политиката, ако човек се замисли, е начин да се прави профилактика на големи проблеми в обществото. Политиката е точно този начин, с който можем да управляваме социалните процеси, стига да имаме добронамереността да правим това, което трябва за обществото като цяло“, добави д-р Симидчиев.

 

По време на парламентарното заседание „Демократична България“ определи закриването на Националния оперативен щаб (НОЩ) като „активно мероприятие за дестабилизиране контрола на пандемията“. Разформироването на щаба бе едно от последните решения, което бе взето от премиера в оставка Бойко Борисов миналата седмица.

 

Това решение предизвика „Демократична България“ да внесе декларация, в която се изтъква, че закриването на НОЩ в сегашната пандемичната ситуация е равнозначно на абдикация от базисното управление на ковид кризата.

 

НОЩ бе създаден през февруари 2020 г., но, без да е активиран, националният епидемичен план, посочва д-р Симидчиев.

 

„Решението е в незабавно възстановяване на НОЩ с ангажимента всичката налична документация да бъде представена, за да може да има приемственост в по-нататъшния контрол на пандемията“, се посочва в декларацията, представена от д-р Симидчиев.

 

Членовете на Комисията по здравеопазването в 45-ото Народно събрание са:

 

ГЕРБ – СДС: Григор Горчев, Даниела Дариткова, Лъчезар Иванов, Алисе Муртезова и Александър Александров;

 

„Има такъв народ“: Силви Кирилов, Андрей Чорбанов, Деляна Пешева, Александър Тодоров;

 

БСП: Георги Михайлов, Георги Гьоков, Илиян Йончев;

 

ДПС: Джевдет Чакъров, Хасан Адемов;

 

„Демократична България“: Александър Симидчиев, Катя Панева;

 

„Изправи се! Мутри вън!“: Валентина Василева.