Днес в Държавен вестник ще бъде публикуван списък от лекарства, одобрен от Здравната каса, които ще могат да се предписват на болни с COVID-19 за лечението им в домашни условия.

 

По думите на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров за първи път Здравната каса ще финансира амбулаторното лечение на остро заболяване, каквото е COVID-19.


 

„Вчера имаше заседание на Надзорния съвет на НЗОК, на което беше одобрено изменение в методиката за заплащането на лекарите в болничната и извънболничната медицинска помощ в посока увеличаване на тези средства. На практика ние сме готови със стартиране изцяло на амбулаторно лечение на пациенти. Днес тази методика беше съгласувана от БЛС, с чийто председател имах среща, с директори на столични диагностично-консултативни средства. С тях обсъдихме въпроса и те са много доволни от това, което им е осигурено като нови възможности за т. нар. COVID зони“, заяви здравният министър.

 

Той уточни, че към момента има 39 регистрирани COVID зони, които очаква да станат поне 150, в рамките на една до две седмици, така че хората с по-леки симптоми на коронавирусна инфекция да бъдат преглеждани и диагностицирани в тях, след което лекувани в домашни условия, а не в болница. Лекарствата за амбулаторното им лечение, както и назначените изследвания, ще бъдат безплатни за пациентите и ще се покриват изцяло от НЗОК.

 

„Това се случва за първи път в историята на Здравната каса, откакто е учредена. Досега тя финансираше само домашното лечение на хронични заболявания. За първи път тя ще финансира лекарствата за остро заболяване, каквото е COVID-19“, обясни д-р Кацаров.

 

Всички новоразкрити COVID зони могат да получат от здравното министерство медицинска апаратура на стойност до 50 хил. лв. според нуждите им, включително подвижен рентгенов апарат, апарат за лабораторна диагностика, ехографски апарат, ЕКГ.

 

Лечебните заведения ще получат тази техника безвъзмездно. Всеки COVID център ще получи и между 30 и 40 пулсоксиметри, които ще бъдат предоставяни на пациентите, чието лечение се провежда амбулаторно, за да могат те да следят кислородната си сатурация в домашни условия. В случай, че сатурацията слезе под определени нива, пациентът ще може да сигнализира лекаря и съответно да бъде хоспитализиран.