Шест града в страната ще са домакини на пътуващите консултации за пациенти с множествена склероза (МС). Водещи невролози ще преглеждат по време на кампанията „ Множествената склероза не е присъда“, а целта е пациентите, които живеят далеч от специализирана помощ, да имат достъп до консултация. 


София, Враца, Трявна, Казанлък, Ямбол и Добрич са градовете част от инициативата „Невролозите идват при вас“. Болница „Свети Наум“ пък обявява ден на отворените врати на 27 септември.


Организатори на инициативата са Сдружение „Избери България“, съвместно с Българското дружество по неврология и Фондация „Множествена склероза България“. В събитието участват водещи невролози като акад. Иван Миланов, директор на болница „Свети Наум“ в София и председател на Българското дружество по неврология, проф. Ивайло Търнев, Началник на Клиниката по нервни болести в болница Александровска, д-р Ксения Кметска, началник на Второ отделение по множествена склероза към МБАЛНП „Св. Наум”, Здравка Цветарска, председател на Фондация „Множествена склероза България“.„Множествената склероза е заболяване, което засяга основни млади хора във възрастта 18-40 години и до неотдавна се смяташе за равностойна на присъда. Болните от множествена склероза в повечето случаи се изолират, затварят се в себе си, обезверяват се и не търсят консултации с невролози-специалисти. Днес възможностите на българските невролози са много по-големи в сравнение с преди 10 години, а прогнозите за лечение и пълноценен живот за пациентите са много по-оптимистични.


Целта на кампанията  досега бе  да информираме пациентите и обществото за новите възможности за терапии на болестта, които са достъпни благодарение на развитието на медицината. И най-ценното: тези новости се прилагат и в България и лечението се поема от Здравната каса. Създадохме  профил на кампанията във фейсбук и канал в YouTube, там публикувахме личните истории на пациенти,   интервюта с 8 от водещите невролози, които дават насоки на пациентите и полезна информация . Кампанията в социалните мрежи предизвиква  не само интерес, но и активност. Което потвърждава, че хората имат нужда от информация за достъпа до лекари и за тенденциите в лечението на МС“, съобщи Екатерина Генова, председател на сдружение „Избери България“ и водещ на събитието.


Според председателя на Фондация „Множествена склероза България“ и самата тя диагностицирана  - Здравка Цветарска, най-важното е хората да имат доверие на лекарите. Не на последно място  тя посочи и нуждата от добра комуникация между лекар и пациенти.


Акад. Иван Миланов посочи, че за щастие развитието на медицината е дало възможност днес болестта да се диагностицира много по-бързо и точно. „Преди години, дори и такава диагноза да беше поставяна, лечение не съществуваше. И тя наистина беше равносилна на присъда. Сега вече не е така, но е от особена важност диагнозата да се постави колкото се може по-рано.  В момента има 14 медикамента, с които лекуват такива пациенти у нас и в целия свят,  всички те се заплащат от НЗОК. Вярвам, че до 5 години нещата ще бъдат още по-позитивни“, каза акад. Иван Миланов.


Един от най-търсените специалисти в лечението на множествената склероза у нас – д-р Ксения Кметска, сподели, че един от основните проблеми са самолечението и лечението с нетрадиционна медицина. „Радваме се, че тази кампания  става все по-популярна, за да може да достигне до колкото се може повече хора, които имат нужда от информация. Не за да агитираме пациентите да се лекуват с медикаменти, защото ние не сме заложници на фармацевтичните компании. Важно е хората да разберат, че това е автоимунно заболяване, което не може да се лекува с нетрадиционната медицина. И веднага, след като бъде поставена диагнозата, да започне лечението, а не да се чака да се случи нещо по-сериозно“.


Според проф. Ивайло Търнев, началник на Клиниката по нервни болести в болница Александровска, най-важното е неврологичните симптоми на множествената склероза навреме да се разпознаят от специалист. Той изброи някои от тях - слабост, нарушена координация, замаяност, нарушено зрение, сетивни нарушения и представи различните форми и стадии на заболяването.