Планинската спасителна служба (ПСС) се сдоби с дрон с термокамера (подходящ за издирване) и четири преносими автоматични електронни дефибрилатора с резервни батерии и консумативи.

 

Оборудването е закупено със средства от продажбата на календар „Живи планини“ 2023 г. Идеята е на планинския водач Бранислав Бранков.


 

Дефибрилаторите ще бъдат разпределени към отрядите в Троян (за района на х. „Плевен“), Благоевград (за района на „Картала“ и х. „Македония“), Смолян (Пампорово и Чепеларе) и Сандански (ЮЗ Пирин и Беласица).

 

Дронът вече е в централата на ПСС. Поради силните ветрове през последните все още не са проведени тренировки на открито.

 

Дроновете се превръщат във все по-съществена част от инструментариума на планинските спасителни служби. Това потвърждава и Шотландската асоциация за търсене и спасяване по въздуха, пише BBC.

 

Обхождането на скалисти терени с дрон е от помощ на спасителите в определянето на подходящи места за захващане на въжетата, с които изтеглят пострадалите, особено на места, осеяни със скали.

 

Пандемията от Covid през 2020 г. утвърди дронове като подходящо средство за поддържане на обществената безопасност. Докато световното население е изправено пред lockdown, властите в Индия използват дронове, за да наблюдават градовете си и да регулират мерките за поддържане на социална дистанция. 

 

Едно от предимствата на дроновете е, че в сравнение с наземните превозни средства, те могат да достигнат местоположението на пострадалия много по-бързо. Планинската спасителна служба на Чехия също използва дронове, за да търси изчезнали хора, затрупани от лавина.

 

‍Дроновете осигуряват евтин и бърз достъп до въздушни данни за голяма област. Това позволява на респондентите да картографират цялата зона за търсене и да определят възможните места, където изчезналото лице може да бъде приклещено.

 

По-модерните и иновативни дронове разполагат с различни сензори, които могат да се използват за идентифициране на наземни обекти. ‍Устройство, носещо високоговорител, може многократно да излъчва съобщение, което уведомява изчезналото лице, че хората го търсят.

 

Референции:
1. Drones a 'game changer' for rescue teams. BBC - https://www.bbc.com/news/articles/czqd74e34w9o

2. Baisali. The How and Why of Using Drones for Search and Rescue Operations? FlytNow - https://www.flytnow.com/blog/drones-for-search-rescue