След поредния ден с повишен брой новозаразени от COVID-19 и обсъждането на по-тежки мерки за овладяването на епидемията с коронавируса, психолозите продължават да изследват и наблюдават поведението на хората в дните на извънредна епидемична обстановка.


Според психолога Елена Пенчева - член на Секцията по кризисни интервенции на Дружеството на психолозите в България, в момента българското общество се намира във фазата на отрицанието, която е свързана с недоволство, разочарование и обезверяване. „Следващата фаза е на възстановяване - хората започват да извличат и позитивен опит от това, което се е случило, и започват да се адаптират към ситуацията, в която се намират“, сподели тя пред БНР.


По думите й някои хора развиват повишена чувствителност, повишава се тревожността им и могат да стигнат до депресии. Други - несъзнателно стигат до пълното отрицание на опасността, за да съхранят психиката си, но тогава започва да се неглижират мерките, които трябва да се спазват, за да се намали разпространението на заразата. „Кризата е продължителна и не е свързана само с опасността за здравето ни, но и със социалните ни функции“, обясни психоложката.Елена Пенчева коментира, че когато има криза и нещо, което ни заплашва, организмът се мобилизира, за да се справи. По думите ѝ така действа и държавата. „Мобилизират се всички структури. Ние обаче не можем да функционираме в максимална степен на мобилизация дълго време, така е и на физическо ниво“, допълни Пенчева.   


Специалистите на Puls.bg припомнят, че когато се изправихме срещу падемията от коронавирус, страхът и тревожността ни превзеха драматично. Това е нормално психическо състояние в отговор на такива ситуации на внезапна промяна. Знаете ли, че FACE COVID е практическо решение за справяне със страха и тревожността, произлизащи от конкретната ситуация, описана от д-р Ръс Харис автор на „3 мита за щастието“? Какво се крие зад всеки инициал, който представлява стъпало нагоре към психическо благополучие, четете в материала „Ефективни стратегии за справяне с коронокризата в психичен план“.