Психиатрията у нас е недобре финансирана, няма достатъчно програми и клинични пътеки, което обрича на мизерия този специфичен дял от медицината, обясни криминалния психолог и бивш директор на Института по психология на МВР.  проф. Калин Гайдаров пред БНТ.


Поканен да коментира тежкия криминален случай, в който 25-годишен психично болен мъж от Нови Искър уби семейството си, психологът обясни, че този тип престъпления трябва да бъдат гледани през призмата на специфичната личност, където е ясно, че има много психологически дефицити. „До такова престъпление е довело както развитието на състоянието му, така и вътрешните проблеми в семейството“, обясни проф. Гайдаров. По думите му, при психично болните хора се наблюдава друг начин на виждане на света и на оценяване взаимоотношенията между хората.


Единственото възможно решение за да бъдат предотвратени подобни случаи е психично болните хора да бъдат адекватно наблюдавани, адекватно лекувани, подкрепяни и обгрижвани най-вече от семейството си или друг вид структури за социална реабилитация. „Тези пациенти не са достатъчно самостоятелни и нямат ясна представа за собствените си проблеми. В същото време у нас няма програми за социална интеграция и подкрепа на тези хора. Близките им обикновено са бедни хора, които няма откъде да намерят пари, за да ги лекуват и за съжаление, понякога се стига до такива тежки криминални инциденти“, допълни професорът.По данни на Националния център по обществено здраве и анализи една пета от българите имат психиатрични проблеми. Скорошно проучване сочи, че около 19,5% от населението у нас в някакъв етап от живота си имат често срещано психиатрично разстройство. Последните данни на Центъра от 2017 г. показват намаляване на тревожностите и депресиите на 14,5% и раздвижване на процентите вътре, при самите болести. „Това е добре в сравнение с 2007 г., но не е цялата психиатрична картина за съжаление. Има 1-2% хора с шизофрения, отделно са деменциите, личностните разстройства, епилепсиите и т.н“, допълва директорът на сектор „Психично здраве“ в центъра д-р Захари Зарков пред в. „Труд“.