Първите двама българи от чакащите за белодробна трансплантация у нас са приети за изследвания в клиника във Виена. След това ще бъдат включени в листата на чакащите на Евротрансплант, заяви зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков пред журналисти.


Това стана възможно, след като в началото на годината беше подписано споразумение за квалификация и обучение на български лекари във виенската болница: „Това, което иска лекарският екип във Виена, е оценка на трансплантация или трябва да се извърши някакво лечение, за да се стигне до нея, след което те се листват в самата листа на виенската болница в „Евротранплант“, допълни Пенков пред БНР.


По думите му графикът за обучение на български лекари в университетската клиника във Виена е пред подписване. Междувременно вървят последните обсъждания на донорската програма и на плана за действие до 2022 година. До 15 дни трябва да е готова и донорската карта, с която всеки ще може да заяви желанието си дари органи в случай на инцидент. Тя ще се носи заедно с личната карта.У нас, в момента 17 пациенти са в чакащата листа за трансплантации. „Безспорно след 2 години чакане, самият факт, че двама души са заминали за болницата във Виена, където ще им бъдат направени прегледи и е възможно да им бъдат направени прегледи, е безспорен успех. Необходимо е обаче да уточним, че все още има пациенти, които чакат и които не са никак малък брой. Тези пациенти също трябва да идат на оценка на вероятността да бъдат транспортирани. Което е необходимо, за да бъдат включени в европейската листа на чакащите”, коментира и Тодор Мангъров, председател на Асоциация „Пулмонална хипертония” пред Нова телевизия.


„Договорът с болницата и Медицинския университет във Виена е факт. В процес на подписване е. Ние отговорихме на последните въпроси, които „Евротрансплант” изпрати и се надявам да се възстанови този договор, който българското правителство имаше с „Евротрансплант”, обясни и проф.  Генчо Начев от болница „Св. Екатерина”.