Европейската агенция по лекарствата одобри аденовирусната ваксина на AstraZeneca срещу коронавируса на 27-ми януари. Първите 48 000 дози от нея ще пристигнат в България на 7-ми февруари.

 

Това е третата ваксина срещу Ковид-19, на която Европейската агенция по лекарствата дава разрешение за употреба.


 

Междувременно в България пристигнаха още 17 550 дози от ваксината на Pfizer и BioNTech и 3600 дози от ваксината на Moderna.

 

През януари изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов посочи, че България ще разполага с 18 милиона дози ваксини, ако бъдат одобрени всички седем ваксини, за които Европейската комисия е сключили договори за доставка.

 

"Ваксини вече ще се доставят всяка седмица", посочи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата, цитиран от Bulgaria ON AIR.

 

По думите му до края на февруари в България ще се доставят 400 000 дози от трите одобрени до момента ваксини срещу Ковид.

 

Следващата доставка от ваксината на Moderna ще бъде намалена с 2000 дози, но в рамките на месеца ще бъде компенсирана.

 

Първата доставка от ваксината на AstraZeneca ще бъде на 7-ми февруари, когато ще пристигнат 48 000 дози. На 14 февруари се очакват 75 000 дози, а в края на месеца: 136 000. За следващите месеци все още нямаме информация“, посочи още Богдан Кирилов.

 

Обобщените резултати от 4 клинични проучвания, проведени в Обединеното кралство, Бразилия и Южна Африка показват, че ваксината на AstraZeneca е безопасна и ефективна при хора на и над 18-годишна възраст.

 

 

Как действа ваксината на AstraZeneca?

 

Ваксината COVID-19 Vaccine AstraZeneca се очаква да действа като подготвя организма сам да се предпази от инфекция с коронавирус SARS-CoV-2.

 

Този вирус използва протеини по външната си повърхност, наречени „spike“ протеини, за да навлиза в клетките на организма и да причинява заболяване.

 

Ваксината на AstraZeneca е направена от друг вид вирус (от фамилията аденовируси), който е модифициран, така че да съдържа ген, отговорен за производството на „spike” протеин.

 

Аденовирусът не може да се възпроизвежда и да причинява заболяване. След като е приложена, ваксината доставя в организма ген на SARS-CoV-2. Клетката ще използва този ген, за да произведе „spike”протеин. Имунната система на човека разпознава „spike”протеина като чужд и активира естествената защита - антитела и Т клетки – срещу този протеин.

 

Ако впоследствие ваксинираният човек влезе в контакт със SARS-CoV-2 вируса, неговата имунна система ще го разпознае и ще бъде подготвена да го атакува: антителата и Т клетките ще работят съвместно, за да убият вируса, да предотвратят навлизането му в клетките на организма и да унищожат инфектираните клетки.