Общо 477 млади лекари от Випуск 2020 на Медицински факултет към МУ – София ще са първите медици, които ще положат Хипократовата клетва онлайн, заради условията на пандемия.

 

Броят на пълните отличници, които ще завършат тази година, е 9, което е рекорд за МУ – София.


 

Това е първият випуск от Медицински университет-София, който няма да положи Хипократовата клетва по традиционния начин.

 

Ръководството на най-старото медицинско учебното заведение ще опита да пресъздаде тържествената атмосфера на дипломирането в специално създаден за целта онлайн канал в Youtube.

 

Осигурено е директно предаване, за да могат и близките на младите лекари да го наблюдават и да са съпричастни.

 

„Ръководството държи да продължи традицията за тържественост в този важен за младите лекари ден, така че, въпреки необичайните условия, да имат възможност да се почувстват празнично и да запомнят този момент“, сподели акад. Лъчезар Трайков, ректор на Медицински университет-София.

 

Церемонията ще започне на 22 февруари с връчване на наградите „Златен Хипократ” на деветте пълни отличници на випуска.

 

Тогава клетва ще могат да положат и желаещите да го направят онлайн, в първата по рода си хибридна церемония, водена на живо от ректора и декана на МУ – София.

 

Младите лекари ще полагат Хипократовата клетва и при получаване на дипломите си индивидуално и по график в Анатомичната аула на Медицинския факултет.

 

По думите на проф. Буланов, декан на Медицинския факултет, на първо място за ръководството е животът и здравето на завършващите млади лекари, както и сигурността на техните близки.

 

 „Лекарската професия изисква много саможертви. Това, че традиционната церемония с няколко хиляди души в НДК няма да се състои, както е било години наред, е първата професионална саможертва на младите лекари от Випуск 2020 в началото на техния път. Така те дават пример на цялото общество”, подчерта проф. Димитър Буланов.

 

Абсолвентите тази година са общо 262 българи и 215 чужденци от 29 страни, сред които студенти от Великобритания, Германия, Гърция, Италия, Република Кипър, Турция и Франция.