Студентски форум организира Алиансът на българските акушерки на 5 май по повод Световния ден на акушерската професия в солидарност с колегите си от Европа и света. „Отново заедно: от доказателства към реалност“ е мотото на деня обявено от Световната конфедерация на акушерките за 2023 г. 


Форумът е посветен на първата дипломирана българска акушерка Райна Футекова - Княгиня, основателка на Сдружение „Акушерка“  през 1901 г. и подкрепила изграждането на „Майчин дом“ в столицата през 1903 г. 


Участие взимат водещи български медицински университети като участието на студентите се изразява в представяне на новости в акушерската практика, споделен опит на европейски страни, презентации на добрите практики в Медицинските университети, свързани с акушерската професия.  Предвиден е допълнителен модул под формата на лекции, посветени на кърменето. В него участие ще вземат лектори с допълнителни български и международни сертификации за консултанти по кърмене. 


Съвместно с Родов комитет „Райна Княгиня“ от Алианса на българските акушерки предвиждат връчване на награда от провеждащия се за първи път конкурс за есе на тема „Защо избрах да бъда акушерка“.  Първата номинация е  почетен плакет „Райна Княгиня - първата дипломирана акушерка“ и парична награда. Атрактивни награди ще има и за второ и трето място.


С поставянето на форума от Алианса на българските акушерки целят популяризиране на професията сред младото поколение. „Надяваме се нашите усилия да бъдат вдъхновение за бъдещите акушерки и стимул за научни търсения и професионално израстване.“ Коментират от инициаторите.


Те се надяват с инициативата за популяризиране на акушерската професия да се открие нов хоризонт за партньорства, обмен на опит, знания и трайни взаимоотношения между цялата акушерска общност в България.


Първият студентски форума на Алианса на българските акушерки ще се проведе в аулата на  Националния център по трансфузионна хематология, чиято сграда е първият построен в София „Майчин дом“.


Повече информация за събитието може да се намери в сайта на Алианса на българските акушерки - midwivesbulgaria.org.

Отворена е форма за заявка за регистрация, която е без такса участие.
На събитието са поканени всички настоящи студенти, преподаватели и работещи акушерки.