Първи смъртен случай от коронавирус регистрира България. 66-годишната жена, която вчера беше хоспитализирана в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ в изключително тежко състояние, с положителна проба за COVID-19, е починала днес в 15.42 часа. Пациентката е имала хронични сърдечни проблеми и предходна сърдечна операция.


Жената е постъпила в „Пирогов“ с тежка двустранна пневмония. Въпреки извършените интензивни реанимационни мероприятия, лекарите не са успели да спасят живота ѝ. Екипът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ продължава да се бори за живота на 74-годишния мъж.


Синът на починалата жена е дал отрицателна проба за заболяването. Той не работи на пазар "Илиянци", каквато беше информацията от снощи, а на жп гара Илиянци, уточни проф. д-р Мутафчийски. Съпругът ѝ, който е с потвърден коронавирус, остава за лечение в "Пирогов". Той не е интубиран, но се налага допълнително подаване на кислород.Междувременно, стана ясно, че случаите на коронавирус у нас са вече седем. Положителен резултат за COVID-19 беше отчетен от Националната референтна лаборатория при изследване за коронавирус на 62-годишна жена. Тя е медицинско лице, служител на столична болница. В момента е хоспитализирана във Инфекциозната клиника на Военномедицинска академия с грипоподобна симптоматика, но в добро общо състояние.

 

Жената е била последно на работа на 22 февруари тази година, от когато е в платен годишен отпуск. Преди няколко дни се е завърнала в България след посещение на два медицински конгреса – в Англия и в Испания. Тече процедура по установяване на всички контактни лица, тяхното карантиниране и изследване за COVID-19.


Седемте проби, които се очакваха днес, са отрицателни, утре се очакват резултатите от нови 60 проби от Габрово, допълни началникът на Оперативния щаб.

 

 

Повече по темата може да проследите във видео материала...