След като преди дни от Националния център по заразни и паразитни болести отчетоха отрицателна проба за наличието на Западнонилска треска при дете от Русе, днес бе потвърден и първият случай на вируса за тази година у нас. Заболяването е потвърдено при 60-годишна жена от Монтана, която е с възпаление на мозъка, съобщиха от БНТ.


„Заболяването се предава чрез комарите и протича със засягане на централната нервна система. Жената е била с неврологична симптоматика от около седмица. Вече е добре и нещата при нея вървят благоприятно. Заболяването е заразно, само ако е в острата фаза, в температурната фаза ако някой комар ухапе и пренесе на други хора. Заболяването не се предава директно от човек на човек, предава се само чрез комар или чрез заразена кръв при кръвопреливане“, коментира пред БНР и директора на Центъра проф. д-р Тодор Кантарджиев. По думите му пикът на западнонилската треска предстои в края на август и през септември.


Специалистите на Puls.bg припомнят, че вирусът на Западнонилската треска има трансмисивен механизъм на предаване – чрез ухапване от комари. Повечето хора, заразени с вируса „Западен Нил”, или не развиват симптоми, или имат само леки такива, като треска и леко главоболие. Въпреки това, някои развиват животозастрашаваща болест, която засяга главния и гръбначния мозък.Леките симптоми на инфекция с вируса „Западен Нил” обикновено отшумяват сами. Но тежките симптоми, като силно главоболие, треска, дезориентация или внезапна слабост изискват незабавно внимание. Наличието на комари, където съществува вирусът „Западен Нил”, увеличава риска от заразяване.

 

Какви са симптомите на Западнонилската треска?

Около 20% от хората развиват инфекция, която протича леко. Честите признаци и симптоми на заболяването включват:

  • Треска;
  • Главоболие;
  • Болки в тялото;
  • Повръщане;
  • Диария;
  • Умора;
  • Кожен обрив;