Месец и половина след прехвърлянето на Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина към две нови специализирани комисии на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), родители сигнализираха за проблеми в работата на институцията. Пенка Георгиева, председател на пациентската организация „Заедно с теб“ и бивш член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, сподели информация за два такива случая пред БНР.


„Майката е родител на дете, което се лекува по Фонда, преди да се закрие, бе получила одобрение – от 34 члена на Обществения съвет… и двама външни експерти, назначени с министерска заповед. Първата от операциите на детето, което е с проблеми в гръбначния стълб, е извършена. За другата - майката среща изключителни затруднения, след като Фондът премина към НЗОК. Накарали са майката сама да води кореспонденция с болницата, а тази логистика трябва да бъде осигурена от НЗОК. Обясненията за това от Здравната каса били, че случаят на детето е сложен, че идва от Фонда, че служителите им са малко и не могат да се справят. Което е изключително тревожно. Майката е принуждавана да подпише декларация за отказ от финансиране на престоя между двете операции, тъй като от НЗОК смятат, че трябва да пестят. Тя е предоставила писмо от болницата, че детето не може да пътува до България“, разказа Георгиева.


Puls.bg припомня, че по данни на НЗОК до 16 април 2019 г. от общо 146 неприключени преписки, прехвърлени към Касата от Център „Фонд за лечение на деца“, специализираната комисия към НЗОК приключи 51 случая, а 86 случая бяха в процес на окомплектоване на документите. 35 броя бяха новопостъпилите заявления до този момент в Националната здравноосигурителна каса.



„Първите ми впечатления вчера от разговорите, първоначално със служителите на НЗОК за тези две деца, са, че цари хаос. Дирекциите, които се занимават с децата са три и не могат да ми кажат към коя да се насоча, за да се реши проблемът на детето. Късно снощи ми се обади Йорданка Пенкова – подуправител на НЗОК, която пое лично ангажимент да се реши въпросът“, допълни Пенка Георгиева от „Заедно с теб“.