Трима души, чакащи за трансплантация, ще получат втори шанс за живот, след като близките на млад мъж, изпаднал в мозъчна смърт, решиха да дарят органите му.

 

Донорът е мъж на 29 години от Горна Оряховица, изпаднал в мозъчна смърт вследствие на хеморагичен инсулт. Реципиентът е страдал от хронична бъбречна недостатъчност.


 

Трансплантацията е извършена от екип на УМБАЛ „Александровска“ и е първата бъбречна трансплантация у нас за 2021 г.

 

Заради липса на подходящи реципиенти в листата на чакащи за трансплантации у нас, сърцето на младия мъж е транспортирано за Унгария по линия на сътрудничеството с Евротрансплант.

 

За черния дроб е намерен подходящ реципиент в Университетска болница „Лозенец”, а бъбреците на донора са транспортирани в Александровска болница.

 

Единият бъбрек на младия мъж не е бил годен за трансплантация заради съдови аномалии и нарушена перфузия. Здравният му бъбрек обаче се оказва подходящ за 48-годишен мъж от Разград с хронична бъбречна недостатъчност, който от две години се лекува на перитонеална диализа. Той е показал най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 5 поканени за оценка от листата на чакащи.

 

След интервенцията пациентът се възстановява в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на Александровска болница. Състоянието му е стабилно, с добри жизнени показатели и диуреза, съобщават от лечебното завдение.

 

По данни на Министерството на здравеопазването, в България има 1029 души, чакащи бъбречна трансплантацияНужда от черен дроб имат 44 души, а от сърце – 41 души. Пациентите, които очакват трансплантация на бял дроб са 20, от панкреас се нуждаят 10 души, а от тънко черво – един човек.


България заема последно място от страните в ЕС по брой на трансплантирани пациенти на 1 млн. души население. Заради пандемията от коронавирус през 2020 г. извършването на трансплатанции бе прекратено за няколко месеца.

 

Донор на органи може да бъде всяко лице в състояние на мозъчна смърт, при което няма медицински контраиндикации, сред които тежки инфекциозни или онкологични заболявания.

 

Органното донорство е разрешено и приживе, като при него може да бъде дарена част от черен дроб, костен мозък или един бъбрек на съпруг(а), дете или роднина.

 

От 2020 г. в България е разрешено и кръстосаното донорство. То позволява роднина на един пациент да дари орган на втори пациент, с когото е биологически съвместим, а роднина на втория пациент от своя страна да дари орган на първия.