Първата ваксина срещу Ковид-19, която ще пристигне в България, ще бъде на Pfizer - BioNtech, а първите количества от нея се очакват още в края на 2020 г.

 

Това стана ясно по време на днешното работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов с членове на правителството, предаде БНР. 


 

На съвещанието стана ясно, че през изминалата седмица над 12 хиляди души са излекувани от Ковид-19.

 

София излиза от областите с най-висока заболеваемост с над 1000 случая на 100 хиляди от населението, но в тази категория остават Габрово и Кюстендил.

 

Рисковите групи ще са първите, които ще бъдат ваксинирани - освен медиците и полицаите, се добавят и други категории, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов:

 

Възрастните хора от домовете, трябва да отдадем изключително важно значение на българските учители, които също са на първа линия. Вървим напред по отношение на създаването на логистика за пристигането на ваксината - по предварителни данни първата ваксина, която очакваме да дойде в България, това е ваксината на "Пфайзер", вероятно преди Нова година или непосредствено в началото на следващата година."

 

Първо в страната ще пристигнат 125 000 дози от ваксината, която ще бъде доброволна и безплатна.

 

Основното предизвикателство, свързано с ваксината на Pfizer е нейното съхранение и доставка. Тя трябва да се съхранява при температура от минус 70 до минус 80 градуса по Целзий.

 

Европейската комисия договори близо 2 млрд. дози от шест потенциални ваксини срещу Ковид-19, след като сключи договори с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer и CureVac.

 

Ваксината на Pfizer ще се продава за около 17 евро, като се очаква логистиката ѝ да бъде по-скъпа от самата ваксина.