Първата фабрика за производство на нитрилни ръкавици в Европа – PPS Manufacturing, ще бъде открита в България. Това стана ясно по време на официална церемония за присъждане на сертификат за инвеститор „Клас А“ в гр. Пловдив, където ще бъде изградени производствените мощности.

 

Инвестицията в проекта ще надхвърли 10 млн. лева и ще създаде над 100 нови работни места за региона.


 

На официалното събитие присъстваха Здравко Димитров, кмет на град Пловдив, Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция по инвестициите, Георги Петков, член на борда на директорите на PPS Manufacturing.

 

Новата фабрика е уникален за България и за цяла Европа проект, тъй като в момента на континента няма производство на предпазни нитрилни ръкавици за медицината и хранително-вкусовата промишленост.

 

Възможността за създаване на такова предприятие в нашата страна, особено в условия на пандемия, може да осигури икономическо предимство на България и ЕС.

 

„Изключително съм горд, че този проект ще бъде реализиран в България. Инвестицията е изцяло българска без участието на чуждестранни лица, със съдействието на фонд „Устойчиви градове“. Тази фабрика ще бъде уникална за Европа, защото в момента няма подобно производство на континента. С основаването на PPS Manufacturing целим да намалим зависимостта на ЕС от азиатските производители и да поставим България като предпочитан производител на лични предпазни средства“, каза Георги Петков, председател на борда на директорите на PPS Manufacturing.

 

„Около година назад това беше един от първите проекти за ограничаване на ефектите от пандемията. Всички се пазехме със съответните предпазни материали. На този фон тази инвестиция е сериозна, високотехнологична. Българската агенция за инвестиции ще я подкрепи, за да може одобреният бизнес план да се изпълни навреме“, каза Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция по инвестиции.

 

Новата фабрика ще бъде разположена на комуникативна локация – бул. „Кукленско шосе“ в Пловдив. С цел по-бързото усвояване на технологиите и стартиране на производството в PPS Manufacturing ще бъдат привлечени международни инженер-химици, които ще обучават кадрите в България и ще подпомогнат старта на производствената дейност.

 

Предвижда се изграждане на лаборатория за научна и развойна дейност и производствени тестове. Продуктите на компанията ще бъдат тествани в европейска сертифицирана лаборатория и ще бъдат сертифицирани от европейски орган.

 

Очаква се новата фабрика на PPS Manufacturing да започне дейността си през есента на 2021 г.