„Страната ни трябва да има дългосрочна политика по отношение психичното здраве на българските граждани – такава е начертана в проекта на Националната стратегия за психично здраве, която е с хоризонт до 2030 г. Предстои да я разгледаме и да я придвижим към Министерски съвет. Важно е в кратки срокове тя да стане факт и работата по разписаните в документа дейности да започне“. Това подчерта министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов при посещение в Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“.


Заедно с директора на лечебното заведение д-р Цветеслава Гълъбова и част от екипа ѝ министър Ангелов и зам.-министър Пенков е обсъдена необходимостта от пременстване на лечебното заведение на територията на столицата. 

 


Здравният министър е поел ангажимент да разговаря с представители на други институции, разполагащи с подходящи неизползваеми сгради. 

 

От министерстото търсят решение и на казуса с неизяснената собственост на две от постройките, намиращи се в двора на болницата в Нови Искър. За целта ще се търси съдействието но областния управител на София-град, информират от пресслужбата на ведомството. 

 

От 1 август ще бъде увеличено възнаграждението на работещите по трудови договори в държавните психиатрични болници с 30%. Достойните възнаграждения и усилията на здравното министерство да ги гарантира са стъпка към повишаване мотивацията на работещите в психиатричните структури, подчерта д-р Гълъбова. Тя допълни, че кадрово Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" е кадрово обезпечено.

 

Това е първата стъпка, която се прави от много години насам в насока подкрепа на психиатричната помощ в страната.