Ново поколение апарат, който използва контактнатермография за откриване на температурни изменения в млечните жлези вече работи в ПСАГБАЛ „Света София“. Методиката се базира на различното топлоотделяне при туморите на гърдата. Изследването с модерния апарат се извършва бързо, няма никакво облъчване, а пациентката не изпитва никаква болка.


Технологията в болница „Света София“ засича промени от 3 мм, а пациентките получават резултата от изследването в рамките на няколко минути. Само при нужда от допълнителен анализ, окончателният резултат може да бъде предоставен в срок от 48 часа.


Екипът мамолози от Медицинския център на ПСАГБАЛ „Света София“ напомня, че основният начин за установяване на рак на гърдата, в ранен стадий, е редовният скрининг. Колкото по-рано бъде установено заболяването, толкова по-големи са шансовете за неговото излекуване. Записването за преглед с модерна система за диагностика на туморни образуванияна млечната жлеза се осъществява на тел: 02/44 70 219,  всеки делничен ден от 8.30 ч. до 15 часа.Прегледите стартират на 12 декември, в кабинет 117, в Медицински център ПСАГБАЛ „Света София“ (София, ул. „Михалаки Ташев“ №2). Цената на изследването е 60 лева.


Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване при жените, като представлява 26,5 процента от всички злокачествени заболявания при тях. Световните здравни статистики ежегодно представят данни за все повече случаи на рак на гърдата, като въпреки напредъка в медицината, процентът на смъртните случаи остава изключително висок.


Всяка 10-та българка е застрашена от рак на гърдата, a всяка година у нас заболяват над 3500 жени. Puls.bg припомня, че през 2018 г. статистиката сочи двойно повече случаи на рак на гърдата при жените между 30 и 35 години. У нас годишно се разболяват около 4000 жени, прогнозните резултати за 2018 г. са 4016, а в Европа цифрата е 5223. Смъртността обаче за България е 33,3 %, а при другите 32,7 %. На фона на по-малката заболеваемост обаче ние имаме по-висока смъртност и това се дължи на по-късното откриване на заболяването.