Български учени продължават да работят по ваксина срещу новия коронавирус. До Нова година ще е готов нейният прототип, след което идва ред на клиничните изпитания. Това съобщи директорът на Института по микробиология към БАН доц. Пенка Петрова в сутрешния блок на БНТ.

 

Цената на българската ваксина ще зависи от производствените мощности и от това доколко държавата ще се ангажира с производството ѝ, уточни доц. Петрова. По думите ѝ държавата трябва да подпомага науката регулярно, за да могат родните учени да реагират адекватно при евентуална поява на нова пандемия.


 

Протеиновата ваксина, над която българските учени работят, е насочена към генома на вируса и би трябвало да действа срещу всички негови щамове.

 

Доц. Петрова съобщи, че в момента вече се тестват руска ваксина и ваксина на "Астра Зенека" и смята резултатите за обнадеждаващи. Според нея вирусът в момента мутира с по-ниска честота, отколкото се разпространява и може да се направи изводът, че е по-силно заразен, отколкото смъртоносен.

 

Учените продължават да изследват геномите на вируса, като е установено, че всеки десети вирус е мутирал, но тенденцията е да се върви към по-малко смъртоносни щамове.

 

При недостиг на селен в организма има по-голям риск от фатален изход на заболяването, разкри доц. Петрова, и уточни, че в България няма тежки селенови дефицити, тъй като селенът се среща в традиционни за българите храни, като зърнените - пшеница, овес, ръж.

 

Силно препоръчителни са ядки като бразилския орех, както и морските продукти. Важни за организма са и антиоксидантите, затова е необходимо да се приемат достатъчно количество витамин C и витамин D.

 

По думите ѝ е много важно да се следи нивото на антителата, за да се знае как може да се противодейства на вируса.

 

Оказва се, че част от лекарствата, които хората със съпътстващи заболявания приемат, провокират коронавируса, затова тези хора са толкова рискова група.

 

Междувременно ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи, че има надежда ваксината срещу коронавирус да е готова до края годината, без да даде повече подробности.

 

Девет експериментални ваксини се тестват в момента в рамките програмата Covax, припомня Independent. Covax е световна инициатива на СЗО, чиято цел е да се доставят 2 млрд. дози от ваксината до края на 2021 г.

 

Досега 168 държави са се присъединили към програмата Covax, но Китай, САЩ и Русия не са сред тях.