Противоепидемичните мерки у нас няма да бъдат променяни до 31-ви януари заради новия щам на коронавируса, който се разпространява с бързи темпове в някои европейски страни.

 

Това означава, че ресторантите, фитнес залите и големите търговски центрове остават затворени поне до края на месеца.


 

Тогава изтича обявеното със заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов извънредно положение, което вероятно ще бъде удължено.

 

Изключение относно ограничителните мерки ще се направи само за учениците от горен курс. Те ще се върнат в училище вероятно от 4-ти февруари. 

 

Тенденцията за намаляване на заболеваемостта от Ковид у нас се запазва, съобщи в началото на редовния седмичен брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър.

 

България е 27-ма по заболеваемост сред 30-те страни от Европейския съюз (ЕС) и Европейското икономическо пространство (ЕИП). 

 

По брой смъртни случаи, свързани с коронавирус, обаче сме на шесто място в Европа и на първо сред страните на Балканския полуостров

 

Най-висока е заболеваемостта в областите Враца, Бургас и Плевен, а най-ниска в Разград, Смолян и Търговище.

 

482 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие у нас. Излекуваните са 4 600, а жертвите на болестта са 37 души. В болница са настанени 3220 пациенти с Ковид

 

72 години е средната възраст на починалите

 

Здравните власти са обезпокоени от бързите темпове, с които новият щам на вируса се разпространява във Великобритания и Нидерландия. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев подчерта, че той не води до по-тежко боледуване, но се разпространява много по-бързо.

 

Той уточни, че в България в момента 10 души с коронавирус заразяват други 5-6 души, докато във Великобритания 10 души заразяват 27. Това е причината да не се прибързва с отмяната на ограничителните мерки. 

 

Междувременно директорът на Пирогов проф. Асен Балтов предупреди, че британският щам е вече засечен и в България и призова да се спазват всички противоепидемични мерки. 

 

В брифинга се включи и министър председателят Бойко Борисов, като подчерта, че единственият компромис, който може да се направи на този етап, е по отношение на образованието.

 

Решение за евентуална промяна в ограничителните мерки ще бъде взето след 31-ви януари

 

Заради по-ограниченото разпространение на вируса, заетостта на болничните легла е паднала до 29% към днешна дата. Заетостта на интензивните легла е 43% и е най-висока в София-област, Силистра, Ловеч и Видин.