За момента не се налага въвеждането на противоепидемични мерки на национално ниво, стана ясно от изявление на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев от Министерския съвет. На този етап експертите прогнозират пикът на грипната епидемия да бъде след 10–15 дни.

 

Мерки ще бъдат въвеждани при необходимост единствено на областно ниво. От здравните власти на съответните региони зависи ограничаването на свижданията, временното преустановяване на детските и женските консултации, на имунизациите, плановите операции и т.н.


 

Разпространението на сезонния грип е най-сериозно в Бургаска област, затова и Областният кризисен щаб вече взе решение за обявяване на грипна епидемия в областта.

 

Министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов съобщи, че е взето решение учениците в област Бургас, считано от 12 до 17 януари, да бъдат в грипна ваканция, т.е. дните да бъдат неучебни.

 

Образователният министър подчерта, че по този начин ще се процедира и по отношение на учебния процес във всички области – като първа стъпка при повишени нива на заболяемост от сезонен грип ще бъдат обявявани неучебни дни, а като втора стъпка, ако се наложи и там, където има осигурена възможност за това, ще се пристъпи към обучение в електронна среда.

 

„Министерствата на здравеопазването и на образованието и науката са в непрекъсната комуникация по отношение разпространението на сезонния грип. В здравното министерство заседава Експертният съвет към министъра на здравеопазването, ангажиран с епидемичната ситуация в страната“, допълни още д-р Меджидиев.

 

Той апелира гражданите да избягват места със струпване на много хора и подчерта, че носенето на маски е препоръчително.

 

Припомняме, че ръст на заболяемостта е отчетена в областите Пазарджик, Варна, Ловеч, Шумен и Габрово“. Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че епидемичната ситуация е динамична, но за разлика от предишни години този път вълната започва от източните области на страната.

 

Доц. Кунчев следва да е провел среща с директорите на 28-те РЗИ в страната, за да се провери готовността на лечебните заведения по области за реакция при повишаване заболяемостта от сезонен грип. Той също апелира гражданите да бъдат предпазливи и да потърсят лекарска помощ при влошено здравословно състояние.