Във втория ден от Националния протест на специалистите по здравни грижи медицински сестри от цялата страна разпънаха палатков лагер пред Народното събрание и заявиха, че недовоството им преминава в безсрочно. Протестиращите се заканиха да стоят там докато не бъдат изпълнени исканията им за достойно заплащане, по-добри условия на труд и реформи в здравеопазването, предаде БНТ.


Специалистите по здравни грижи са подготвили листовки за народните представители и гражданите, които представят проблемите в сферата на здравеопазването. „Защо депутатските заплати са обвързани с минималната работна заплата, а на медицинските специалисти не са мръднали с години. Защо не спазват препоръките на Световната здравна организация и на Еврокомисията по здравеопазване.; Знаят ли какво е съсловна организация?“. Това са част от въпросите, които се съдържат в листовките, които няколко медицински сестри от сутринта раздават на народните представители, които влизат в парламента, информира и БНР.


Очаквано опозицията заяви своята подкрепа към протестиращите, докато управляващите видяха в протеста предизборна кампания. „Работил съм и за по-малко пари, заплатите в сектор „Здравеопазване“ са ниски, но смята, че решаването на този проблем е в компетенцията на изпълнителната власт“, заяви Тома Биков от ГЕРБ пред Националното радио.Медицинските сестри вече настояват за личен диалог с депутатите, за да могат да водят разговор с тях по важните проблеми, а не да бъдат представлявани от Българския лекарския съюз (БЛС). Следобед те ще имат среща с Комисията за неправителствените организации, а в събота и неделя ще раздават листовки на граждани в центъра на София.


Часове по-късно във Фейсбук групата на протеста „Протест на медицинските специалисти – 6 (София)“, уволнената наскоро медицинска сестра и бивш синдикален лидер Мая Илиева написа: „Момичета и момчета, напълнихте ми душата и сърцето! Гордея се с вас! Благодаря ви от сърце за подкрепата, защото "една птичка пролет не прави". Съединението прави силата! РЕСПЕКТ“.